RoboJob

RoboJob heeft afgelopen jaar 70% méér robotsystemen verkocht dan in het beste jaar tot dan toe. Hoewel de verkopen in alle markten zijn gegroeid, steekt de Nederlandse markt er bovenuit. “Vooral met het Tower-systeem”, zegt Jelle De Roovere, Business Development Manager bij RoboJob. Dit jaar verwacht het bedrijf opnieuw te groeien met de oplossingen voor automatisering in de metaal.


De Covid-19 pandemie heeft de gemiddelde verspaner in zowel Europa als de Verenigde Staten gewonnen voor automatisering van de CNC-machines. “Het is niet meer de vraag moet ik automatiseren maar wanneer moet ik dat doen, en met welk systeem”, zegt Jelle De Roovere over de achtergrond van de sterke groei die RoboJob afgelopen jaar heeft doorgemaakt. Deze was sterker dan de automatiseerder zelf aan het begin van het jaar had ingeschat.

Nederlandse klanten kiezen vaak voor Tower-systeem als automatisering om weekend te overbruggen

Bevestiging dat automatisering werkt

“De bedrijven zijn in de crisis op zoek gegaan naar oplossingen om te overleven; ze zijn gaan praten met concullega’s. Dankzij automatisering hebben zij hun productie draaiende gehouden, lieten ze ons aan het begin van de pandemie weten. Dat is de bevestiging dat automatisering werkt”, gaat Jelle De Roovere verder. In alle Europese landen zijn de verkopen dan ook gegroeid. “In België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Engeland zorgt Covid-19 voor een versnelling van de automatisering.” Dat de verkopen in Nederland er bovenuit steken en dat RoboJob met name met het Tower-systeem hier zo succesvol is, komt doordat de Nederlandse economie afgelopen jaar fors groeide én door het succes van ASML. ”Bij elk bericht van ASML schiet heel Eindhoven in actie. De Nederlandse economie vraagt meer capaciteit. Er is flink geïnvesteerd, bedrijven hebben zich klaar gemaakt voor de toekomst.”

Tower-systeem past bij Nederlandse bedrijven

Het RoboJob Tower-systeem past heel goed bij het repeterend werk in de Nederlandse maakindustrie. Het biedt de meeste meerwaarde in de onbemande productie van meerdere batches gedurende de nacht of een heel weekend. En dat is wat de Nederlandse markt zoekt: een oplossing om het weekend te overbruggen. Repetitieve productie, schetst Jelle De Roovere. Daar is het Tower-systeem, die tot 72 uur onbemande productie van verschillende batches mogelijk maakt, aantrekkelijk voor. “Bij bedrijven met goede klanten, met repetitieve producten of met eigen producten, scoort de Tower goed. Voor die bedrijven is het een geldmachine. De robot doet het werk.”

Lees het artikel over hoe Nossin FMI de CNC-machines twee shiften onbemand laat draaien met het Tower-systeem

Compacter Tower-systeem

RoboJob had eind vorig jaar op de huisshow van Mazak in Leuven de nieuwe Tower willen presenteren, een compactere versie voor bedrijven die niet de hoogte hebben om de originele Tower van 4,6 meter te plaatsen. Ondanks dat de nieuwe versie ‘slechts’ 3,5 meter hoog is, haalt ook deze 72 uur autonome productie. Het niet doorgaan van de huisshow bij Mazak heeft de verkopers van RoboJob niet weerhouden om het nieuwe systeem onder de aandacht te brengen van potentiële klanten. De eerste twee systemen worden binnenkort in Duitsland uitgeleverd aan één klant. Ook in Nederland en België hebben klanten het nieuwe systeem al besteld.

De belangrijkste reden voor bedrijven om de CNC-machines te automatiseren, is nog steeds dezelfde als toen RoboJob in 2010 het eerste systeem op de markt bracht: tekort aan vakmensen oplossen

Succesvolle entree in Amerikaanse markt

De snellopers blijven echter de Turn- en Mill-Assist, de compacte plug-and-play robotlaadsystemen voor CNC-draai- en freesmachines. Daarmee heeft RoboJob vorig jaar ook een succesvolle entree gemaakt op de Amerikaanse markt. Hier werkt het naast Mazak USA samen met Fusion OEM, die meer systemen heeft weten te verkopen dan gepland. Net als in Europa is ook daar de belangrijkste reden om te automatiseren het gebrek aan vakmensen. Daarom voorziet de automatiseerder ook aan de onderkant van de markt nog aanzienlijk te kunnen groeien. Jelle De Roovere: “De belangrijkste reden voor bedrijven om de CNC-machines te automatiseren, is nog steeds dezelfde als toen RoboJob in 2010 het eerste systeem op de markt bracht: tekort aan vakmensen oplossen. In grote industriemarkten als Frankrijk en Engeland speelt dit, maar ook in de Verenigde Staten. Ook daar is het vinden van goede vakmensen probleem nummer 1.”

Verdere groei in 2022

RoboJob rekent dit jaar opnieuw sterk te groeien op de Amerikaanse markt, net als in Europa, dat de belangrijkste markt blijft. De geopolitieke spanningen én de supply chain onderbrekingen zorgen ervoor dat steeds meer werk terugkomt naar Europa en de VS. “Wij denken dat de vraag nog kan versnellen”, zegt Jelle De Roovere over de verwachtingen voor 2022. “Het terughalen van werk naar Europa zal tot nog meer nood aan technisch personeel leiden. Dat is er niet. Bedrijven moeten dus wel automatiseren.” Ook de Duitse markt, waar RoboJob sinds 2018 een vestiging heeft, zal aan de groei bijdragen nu daar samen met partners referenties zijn gerealiseerd. In Duitsland valt nog een stap te zetten qua automatisering.

Jelle De Roovere: de vraag naar automatisering kan nog eens keer versnellen.

Nieuwbouwplannen worden bijgesteld omwille van Tower-succes

RoboJob loopt zelf ook tegen de problemen in de toeleverketens aan. Daarom heeft het vorig jaar al het aantal partners vergroot en is het meer onderdelen op voorraad gaan houden, om levertijden acceptabel te houden. Momenteel worden de nieuwbouwplannen voor in Heist-op-den-Berg bijgesteld. Enerzijds gebeurt dit omdat RoboJob verwacht dat niet-productie personeel meer zal blijven thuiswerken na corona, anderzijds wil men méér productieruimte creëren, onder andere voor de Tower-systemen. De system-integrator heeft zelf weinig last van instroom van technische medewerkers. “We werken nauw samen met technische scholen hier, waardoor we voldoende instroom hebben. En met de nieuwbouw denken we zelfs méér potentiële nieuwe medewerkers hierheen te halen.”


Pin It on Pinterest