Virtual machining

CAM-ontwikkelaar hyperMill overbrugt de kloof tussen CAM en de fysieke CNC-machine met hyperMill Virtual Machining Solution. Met deze nieuwe software linkt de ontwikkelaar het genereren van de NC-code met de simulatie en optimalisatie. Daarmee krijgt de werkvoorbereider vanuit één omgeving controle over het totale proces en kan met tijd besparen in het programmeren en instellen van de machine.


Virtual Machining brengt de virtuele en de echte wereld van de verspaning samen in één omgeving. Dit gebeurt met drie modules. In de module Center worden reële bewerkingssituaties virtueel in kaart gebracht voor de machine en de besturing. Deze worden vervolgens gesimuleerd op basis van de NC-code. De module Connected Machining maakt een diepgaande netwerkverbinding en synchronisatie met de machine mogelijk. De simulatiesoftware kan bijvoorbeeld afwijkingen in de gereedschapsposities detecteren. En de Optimizer module biedt krachtige optimalisatiealgoritmen die een efficiënte meerassige bewerking garanderen.

Portaalmachine programmeren als een 5-asser, de software past het programma aan

Virtual Machining

Met de Optimizer module worden de NC programma’s gesimuleerd en automatisch geoptimaliseerd. Bij portaalmachines levert dit nog

Optimaliseren van de bewerkingen

De Optimzer module zoekt tevens hoe de beste bewerkingsresultaten te realiseren. Werkvoorbereiders die een portaalfreesmachine moeten programmeren, wordt het makkelijker gemaakt met deze module. Ze kunnen de portaalmachine op dezelfde wijze programmeren als een 5-asser; Optimizer voegt automatisch de terugtrekbewegingen toe die nodig zijn door beperkingen voor rotatie- en lineaire assen en door botsingscontrole op basis van de digitale twin van de machine. Dit voorkomt onnodige terugtrekbewegingen naar veiligheidsposities tussen twee bewerkingsstappen met hetzelfde gereedschap. Bij het combineren van bewerkingen met hetzelfde gereedschap (linking) worden 2D en 3D bewerkingsstappen omgezet in vloeiende bewegingen. Optimizer kan ook onderscheid maken tussen voorbewerken en nabewerken.

Tijdbesparing bij instellen

Een ander onderdeel dat hyperMill in de nieuwe oplossing integreert, is Best Fit. Dit bespaart tijd bij het uitklokken van het werkstuk op het machinebed. Met een 3D taster wordt de positie van het nog niet uitgelijnde werkstuk gemeten. Deze tastpunten worden teruggestuurd naar het CAM-systeem waarna hyperMill de NC-code aanpast voor de werkelijke positie van het werkstuk. De aangepaste NC-code wordt vervolgens in de virtuele machine gesimuleerd op de werkelijke opspanning en automatisch geoptimaliseerd. Om een veilige en nauwkeurige bewerking te garanderen, voert de machinebediener een laatste controlemeting uit. Daarna kan hij met de bewerking beginnen zonder het werkstuk eerst op de machine te moeten uitlijnen.

2 gedachten over “hyperMill brengt virtuele en fysieke CNC-werelden samen

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest