Made-in-Europe.nu
Platteau Subcontracting

RoboJob: vraag naar automatisering toegenomen sinds Corona-uitbraak

Met het RoboJob Tower systeem maakt Platteau Subcontracting met enkele klikken op het bedieningsscherm 10 of 20 onderdelen tegen dezelfde stuksprijs als een grote serie. Dankzij deze automatisering, waarbij de robot de klauwen van de SMW klauwplaat wisselt, kan de Vlaamse toeleverancier een voor het bedrijf nieuwe markt aanboren. Platteau is een van de groeiende groep maakbedrijven die investeert in automatisering.


RoboJob heeft de eerste twee industriebeurzen alweer achter de rug en komende week staat Metavak op de planning. Begin deze maand exposeerde RoboJob voor het eerst op Global Industry in Lyon met een eigen stand, naast een Towersysteem dat bij Mazak en de Franse partner Degomme-Boccard stond opgesteld aan een Mazak CV5-500. Volgens Helmut De Roovere, CEO, bevestigen de reacties op zowel Global Industry als Machineering in Brussel de toegenomen vraag naar automatisering. “We merken al veel langer dat de vraag naar automatisering flink is toegenomen sinds Corona. Dat werd in Lyon weer bevestigd, en ook in Brussel trouwens.”

RoboJob Tower toont bij Platteau Subcontracting hoe je tot 72 uur onbemand kleine series verspaant

De robot wisselt de klauwen van de SMW klauwplaat.

Nieuwe markt mits je automatiseert

De toepassing van het RoboJob Tower systeem bij Platteau Subcontracting in het Belgische Poperinge is een goed voorbeeld. Zeven jaar geleden heeft Pieter Cappoen het al 65 jaar bestaande Platteau Subcontracting overgenomen. Sindsdien heeft hij geïnvesteerd in grote bewerkingscentra. Hierop bewerkt de toeleverancier frames voor de vele Vlaamse machinebouwers. “We zijn gekend om het grote werk. De meeste opdrachten komen uit Oost- en West-Vlaanderen, een klein deel uit Nederland.” Hij merkt dat klanten het grote werk samen met de productie van kleinere onderdelen het liefst bij één toeleverancier onderbrengen. Daarnaast ziet Pieter Cappoen dat er een markt is voor het bewerken van typisch toeleverdelen die niet meteen grote machines vergen. “Mits je die geautomatiseerd kunt maken”, voegt hij er wel an toe.

Automatisch omstellen andere productdiameter

Dat doet de Belgische toeleverancier sinds dit jaar op een Mazak Integrex j-200S gekoppeld aan een RoboJob Tower, met de optie om de klauwen van de SMW klauwplaat automatisch te wisselen. Pieter Cappoen: “We kunnen hiermee vijf of zelfs meer batches produceren zonder dat er een operator tussenkomt. Als je de Tower vergelijkt met de Turn-Assist, maakt RoboJob met deze automatisatie echt sprongen vooruit. Voor een beperkte meerprijs koop je de flexibiliteit van een robot die de machine omstelt op een andere productdiameter. Bovendien heb ik nu een machine met 72 gereedschapposities tegenover 12 bij een CNC-draaimachine.”

Jonge vakmensen aantrekken

Pieter Cappoen is overtuigd dat multitasking machines gecombineerd met de flexibele automatisering van RoboJob de toekomst is als het om CNC-verspanen van kleinere en middelgrote werkstukken gaat. Dit is de automatisering die de metaalondernemer zoekt voor de verdere groei van Platteau Subcontracting. Z’n operators zijn CNC-vakmensen, die de machine instellen en het programma maken en optimaliseren. “Ik wil ze niet twee dagen aan de machine hebben staan enkel om stukken in te steken. Het is een utopie te denken dat je jonge vakmensen vindt zonder deze automatiseringssystemen. Hiermee haal ik jonge vakmensen naar Platteau.”

Lees in Solutions Magazine het volledige interview met Pieter Cappoen. Hierin gaat hij onder andere in op:

  • multitasking machines met automatisering als omzetmaker
  • hoe hij met automatisering de marges op peil houdt
  • meten op de multitasking machines voor onbemande foutloze productie

RoboJob staat op Metavak (5-7 oktober in Gorinchem) met een Turn-Assist 270i. Uiteraard kun je er ook alles te weten komen over het Tower systeem.

2 comments

Pin It on Pinterest