end-to-end digitalisering

Flanders Landers Make lanceert een versnellingsprogramma voor de end-to-end digitalisering van Vlaamse productiebedrijven. Het onderzoekscentrum creëert in eerste instantie demonstratie omgevingen in zijn co-creatiecentrum in Kortrijk. Die vormen de basis voor piloot productielijnen bij de deelnemende bedrijven. End-to-end digitalisering gaat verder dan eilandautomatisering, de gangbare vorm in de industrie.


Concreet ondersteunt het onderzoekscentrum 6 topbedrijven – Vandewiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops en Sabca – om hun productie in 5 jaar tijd volledig en duurzaam te digitaliseren.  Ook andere maakbedrijven krijgen de kans te leren uit de ervaringen van deze ondernemingen zodat ook zij de noodzakelijke stappen kunnen zetten.

Demonstratiecentrum waar hele Vlaamse industrie van kan leren

Urbain Vandeurzen (links) en Rik Torfs: kennis en kunde breed inzetten in de industrie.

Grote mix producten in lage volumes

Bij end-to-end digitalisering worden alle processen op elkaar afgestemd tijdens de digitalisering, van productontwerp tot productiecontrole en -sturing. Dit gaat stappen verder dan zogenaamde eilandautomatisering, waar meestal maar één aspect in de productieketen wordt aangepakt. Hieruit leren ze hoe de zes bedrijven hoe ze hun volledige productie versneld en duurzaam kunnen digitaliseren. Dat stelt hen in staat om een grote mix van producten in lage volumes te maken, op maat van hun klanten.

Productiebedrijven in Vlaanderen verankeren

“We kiezen met dit end-to-end digitaliseringsprogramma bewust voor een aanpak over meerdere sectoren heen, zodat de kennis en kunde die we opdoen toepasbaar is voor de brede industrie. De betrokken bedrijven zullen ook nauw samenwerken met lokale en Europese technologieontwikkelaars en -integratoren. Dit zal bijdragen tot een grotere onafhankelijkheid van technologieleveranciers die traditioneel nog vaak aan de andere kant van de wereld gevestigd zijn. Door samen voluit in te zetten op digitalisering in een duurzaam kader, met doorgedreven aandacht voor werkbaar werk, kunnen we productiebedrijven in Vlaanderen verankeren en ook nieuwe productie opzetten”, legt Dirk Torfs, CEO Flanders Make uit. 

Transitie maakbedrijven financieel gesteund door Vlaanderen

Flanders Make krijgt vooral de rol van katalysator. Het moet de transitie van maakbedrijven aanjagen richting competitieve, digitale en duurzame bedrijven. “Via dit ambitieuze versnellingsprogramma neemt Flanders Make samen met zes topbedrijven het voortouw om de business transformatie te realiseren die cruciaal is voor de competitiviteit van onze industrie in Vlaanderen”, zegt Flanders Make voorzitter Urbain Vandeurzen.

Vanuit de Vlaamse Veerkrachtmiddelen wordt 11 miljoen euro geïnvesteerd in het versnellingsprogramma.

1 gedachte over “Flanders Make start versnellingsprogramma end-to-end digitalisering

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest