Zo’n 3.500 bezoekers heeft de afgeslankte editie van de Metav 2022 getrokken. Een teken dat in de industrie business as usual nog niet is teruggekeerd. “Met de Metav 2024 verwachten we een normalisatie, met een normaal aantal exposanten waarmee de beurs ook attractief is voor de Benelux klanten”, zo zei VDW directeur Wilfried Schäfer het nog bij de start.


Met 180 exposanten was de beurs in Düsseldorf meer dan de helft kleiner dan oorspronkelijk gepland voor maart van dit jaar. Het verschuiven van de Metav naar de drukke maand juni, heeft veel exposanten doen afhaken. Meer dan 200. Ongeveer één op de drie bezoekers van de Metav was afkomstig van Wire & Tube, de industriebeurzen die gelijktijdig in Düsseldorf plaatsvond.

Fintech bedrijf helpt mkb-machinebouwers exportprocessen te versnellen

Met de klok mee: De Fehlmann Versa lijn wordt uitgebreid; snel de legering detecteren; een inlaatstuk geprint met de technologie van Meltio en Hurco automatiseert met RoboJob.

Frezen en slijpen in één machine

De Metav gaf ondanks het kleine aantal exposanten een compleet beeld van het verspanend proces. Hurco toonde er een VMX30 geautomatiseerd met een RoboJob MillAssist. Spinner liet de 5-asser VC850 zien en de eigen automatisering. de Robobox, aan een 5-assig bewerkingscentrum. En bij Fehlmann stond de Versa 645 linear. De Zwitserse machinebouwer zal na de vakantie op de AMB de nieuwe Versa 745 met geïntegreerde slijpbewerking lanceren. Deze machine gaat het gat vullen tussen de 645 en de 945 en wordt voorzien van een unit voor het slijpen van de precisie-onderdelen, een stap waar volgens de machinebouwer vraag naar is. Meettechnologie werd onder meer door Zeiss getoond met de DuraMax compacte meetmachine voor op de productievloer. Gereedschapfabrikanten waren eveneens aanwezig. Volgens de VDW zijn de exposanten tevreden over de gerichtheid waarmee bezoekers dit jaar de beurs bezochten.

Startup area: huidvriendelijk koelsmeermiddel

De innovaties waren dit keer vooral bij de 13 startups te vinden in de startup area. Naast 3D printen (met bijvoorbeeld het Shop System van Desktop Metal) werd onder andere Aqua Slide, het olievrije koelsmeermiddel getoond dat onlangs nog in Nederland de première beleefde. Lag in Nederland het accent op de voordelen voor cleanliness van hightech componenten, in Duitsland werd met name benadrukt dat het koelsmeermiddel van de nieuwe generatie zeer huidvriendelijk is. Het middel zonder esters, formaldehyde en andere additieven die voor huidklachten kunnen zorgen, houdt bij de Duitse pilotklanten de verspaners volledig klachtenvrij, aldus Stephan Kothgasser van Blue Effect Lubricants, dat AquaSlide vermarkt via nationale dealers. Het in Oostenrijk ontwikkelde product is in Oostenrijk en in enkele Balkanlanden al zo’n 5 jaar op de markt. “Medewerkers worden er minder ziek van, er is geen bacteriegroei, filters vervuilen minder en de performance is gelijk aan oliegebaseerde middelen”, aldus Mirko Neumann-Rystow, directeur van Blue Effekkt Lubricants.

Van links naar rechts Alexander Schlemminger, Reimund Felderhoff, Stephan Kothgasser en VDW directeur Wilfried Schäfer.


Legeringen identificeren

Een van de andere deelnemers aan de startup area was QuantoLux Innovation in Kleve. Dat heeft de Alloy Checker ontwikkeld, een handscanner die met laserspectometrie binnen enkele seconden materialen analyseert. Nu recycling van metalen belangrijker wordt, neemt de vraag naar zo’n oplossing toe, aldus Alexander Schlemminger, algemeen directeur. Staal, aluminium legeringen en andere veel gebruikte metalen laten zich snel analyseren en op de display vershcijnt het legeringstype. Ook in de staalhandel wordt de technologie al toegepast. “Aluminium ziet er hetzelfde uit, maar de legeringen verschillen. Om verwisselingen te voorkomen, kun je dit inzetten.”

Fintech startup op Metav

Uiteraard waren er veel startups met oplossingen om het proces te digitaliseren of met slimme technologie te monitoren, zoals OEE.AI en Sonic. Bijzonder was de fintech startup Tr8Fin, mede opgericht door de vroegere directeur van Trumpf Bank. Tr8fin handelt exportkredieten en financieringen af voor kleinere en middelgrote machinebouwers, die steeds moeilijker toegang krijgen tot klassieke financieringen voor hun export. “Door alles digitaal samen te brengen tot en met de liquiditeitsverschaffing, versnellen we de afwikkeling van het exportproces”, aldus Reimund Felderhoff, een van de oprichters. Tr8fin is in 2018 opgericht en heeft begin 2020 het platform gelanceerd. “Zes weken laten ging Duitsland in lockdown.” Dat heeft de startup echter geen windeieren gelegd.

De volgende Metav vindt van 20 – 23 februari 2024 plaats in Düsseldorf

1 gedachte over “Metav sluit af met weinig bezoekers maar interessante startups

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest