reshoring

Meer dan 4 op de 10 bedrijven ziet local sourcing als de meest effectieve oplossing om de supply chain robuuster te maken. Daarnaast keren voorraden weer terug, maar dan wel met slimme technologie gemonitored. Dat maakt toeleverketens pro-actiever. Reservevoorraden zijn een belangrijk element in strategieën voor de veerkracht van de bevoorradingsketen op lange termijn. Dit zijn enkele conclusies uit het Supply chain resilience report 2023 van Hubs.

Het van oorsprong Nederlandse toeleveringsplatform voor de maakindustrie, tegenwoordig onderdeel van Protolabs, heeft opnieuw onderzoek gedaan onder de klanten om de veerkracht van de supply chains in kaart te brengen. De wereldwijde toeleveringketens staan namelijk nog steeds onder druk.

Supply chains nog steeds onder druk

Na Covid19 kwamen de andere problemen

De verstoringen van aanvoerketens worden nog altijd deels veroorzaakt door de Covid19 nasleep (57%). Daarnaast noemen de onderzoek deelnemers de  geopolitieke spanningen, tekort aan grondstoffen (61%), logistieke problemen (52%), stijgende energiekosten (41%) en gebrek aan productiecapaciteit (39%). Europa wordt hierbij het hardst geraakt. De uitkomsten van het Hubs onderzoek wijzen uit dat bedrijven zich meer bewust zijn van de supply chain risico’s. 70% heeft in 2022 maatregelen getroffen om de veerkracht van de keten te verbeteren; een jaar eerder lag dit percentage op 63%.


Vijf nieuwe risico’s voor de supply chains in 2023

De vraag is natuurlijk: welke risico’s zullen er in 2023 spelen? Hubs denkt dat veel van de problemen die in 2022 toeleverketens verstoorden ook in 2023 impact zullen hebben. Daar komen dan nog vijf nieuwe bedreigingen bovenop. De eerste die Hubs noemt is escalatie van het conflict tussen China en Taiwan. Hierdoor kan het tekort aan chips plots verergeren. Het tweede risico waarvoor je moet oppassen, is de congestie in de havens. Congestie en de sterk gestegen tarieven zouden geleidelijk kunnen verbeteren in 2023, mits er geen nieuw conflict ontstaat. Een onzekere factor is de inflatie. De stijgende kosten voor materialen en arbeid druppelen door naar de consumentenprijzen. Dat zal het gedrag van de consument veranderen. Bovendien neemt de kans op stakingen en faillissementen toe. Het vierde risico dat Hubs schetst, is dat de toename van het aantal Covid-besmettingen in China tot onverwachte sluitingen van fabrieken kan leiden, met leveringsproblemen tot gevolg. Als laatste noemt Hubs in het rapport de nieuwe regels rond CO2 emissie. Zo moeten scheepvaartbedrijven dit jaar hun emissies monitoren en verlagen. Oudere schepen zullen om de doelstelling te halen ofwel moeten worden aangepast of hun snelheid met 10% verminderen. Dit laatste zal tot vertragingen in toeleveringsketens leiden.

Tekorten aan titanium en andere grondstoffen

Van automobiel- en luchtvaartindustrie tot en met de medische sector

De sectoren die het meest getroffen worden door de supply chain onderbrekingen zullen in 2023 de automobielindustrie zijn. Europese automakers zien hoe door de hoge energiekosten tal van Europese staal- en aluminiumfabrieken de productie staken. De lucht- en ruimtevaart wordt geconfronteerd met onder andere het tekort aan titanium als gevolg van de Oekraïne-oorlog. Dat conflict heeft ook impact op de medische industrie. Uit de onderzoeksdata concludeert Hubs dat grondstoffentekorten in deze sector de meeste onzekerheid opleveren. Ook de chipsindustrie merkt de impact van de oorlog in Oekraïne. Het land levert de helft van alle Neon in de wereld, een cruciaal inert gas in de chipsproductie. Ook de beschikbaarheid van zeldzame aardmetalen wordt door de oorlog geraakt. Tot slot wijst Hubs nog op de invloed door het gebrek aan meststoffen voor de landbouw, waarvoor Oekraïne en Rusland belangrijke leveranciers zijn, en de problemen die stilaan ontstaan in bedrijven voor consumentenproducten.

Inkopers willen sneller een reactie op een orderaanvraag

Local sourcing kan bij Hubs expliciet gekozen worden.

Lokaal inkopen de meest effectieve oplossing

Zoals gezegd is 70% van de deelnemers aan het onderzoek bezig om hun supply chains veerkrachtiger te maken. De belangrijkste oplossingen die ze aangeven, zijn automatisering, voorraden met reserve componenten, geografische spreiding (meer local sourcing), agile interne processen en het nauwkeurig monitoren van supply chains. Bij dit laatste gaan de bedrijven verder kijken dan hun Tier 1 en 2 toeleveranciers. Met moderne technologie bewaken ze de hele keten. Méér lokaal inkopen vindt men de meest effectieve aanpak. Opvallend is dat de deelnemers bij automatisering niet alleen denken aan robotisering op de productievloer maar ook aan het automatiseren van de verschillende processen. Met name wil men het verwerken van RFQ’s versnellen, precies het punt waar Hubs met het platform en algoritmen he verschil denkt te kunnen maken. Wat de geografische spreiding van toeleveranciers betreft, geeft Hubs sinds kort klanten de mogelijkheid om specifiek te kiezen voor lokale toeleveranciers van CNC-componenten.

1 gedachte over “Hubs trendrapport: méér local sourcing in 2023

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest