Reshoring krijgt momenteel veel aandacht. Bij DM Wheel Systems in Boxtel merken ze dat ook. Klanten laten hun zwenk- en bokwielen in Boxtel produceren vanwege de voordelen die het biedt als de ontwikkelaar en producent dichtbij de klant zit. “En als je hier geautomatiseerd produceert, is het kostprijsverschil met China niet groot”, zegt Frank van Schaaijk, CEO van DM Wheel Systems.


Samen met zijn broer Christian (CTO) is hij de derde generatie in het familiebedrijf. Ze zijn zelf ook in China gaan kijken voor productiecapaciteit. Ze hebben hier niet voor gekozen vanwege problemen met minimale hoeveelheden en omloopsnelheid van de producten. Bovendien: hoe onderscheid je je dan?

Familiebedrijf moderniseert productie in Boxtel in plaats van te out-sourcen naar China

Investeren in automatisering

In plaats van naar China te gaan, hebben ze geïnvesteerd in automatisering van de productie in Boxtel. De nauwkeurige CNC draaimachines en bewerkingscentra zijn ofwel voorzien van stafaanvoer of van robots, in dit laatste geval van BMO Automation. “Als je hier geautomatiseerd produceert, is het kostprijsverschil met China niet groot. Je hebt dan ook niet de megagrote aantallen nodig, maar je zit wel dicht bij de klant”, zegt Frank van Schaaijk. Zeker nu lange aanvoerketens regelmatig verstoord raken, waarderen klanten dat steeds meer, merkt hij. “Klanten zoeken leverbetrouwbaarheid.”

In een recent onderzoek naar toeleveringsketens door Hubs geven producenten aan dat ze local sourcing als een van de oplossingen zien om supply chain onderbrekingen te vermijden.  

Stabiel en manarm productieproces

Voor de beide broers Van Schaaijk is een stabiel en manarm verspaningsproces wezenlijk om succesvol te kunnen zijn. “We leveren hoogwaardige producten, daarom kiezen we voor hoogwaardige machines en automatisering zodat we ’s nachts ongestoord kunnen draaien.” De nauwkeurigheid van de losse componenten is belangrijk omdat DM Wheel Systems  complete systemen levert. “Dan zijn de kwaliteit en alle toleranties van het totale product onze verantwoordelijkheid. Het systeem gaat pas weg als alles past. Wij nemen zo voor onze klant een deel van de supply chain over.”

Frank van Schaaijk (l) met een van de operators bij de BMO-cel.

Vier robotcellen

Als eerste heeft DM Wheel Systems een BMO Platinum 50 met 7 productlades in huis gehaald. Deze robotcel staat gekoppeld aan een DMG Mori NLX 2500 CNC draaimachine. Verleden jaar is er een tweede cel van dit type geplaatst bij een DMG Mori CTX 450 draaifreesmachine. Binnenkort zet DM Wheels Systems de volgende stap: dan komt de derde robot van BMO Automation voor het beladen van een CNC draaibank en wordt het eerste 5-assig bewerkingscentrum in gebruik genomen, met de vierde Platinumcel van BMO. Deze robot plaatst zowel materiaal en producten als pallets met opspanmiddelen op de CNC machine. “Daarmee gaan we niet alleen de 5-asser beladen maar ook een DMU 3-assig bewerkingscentrum.” De combinatie van de BMO Platinum robotcellen.

Vanuit Boxtel naar China

Het familiebedrijf richt zich op de hoogwaardige wielsystemen, complete modules, voor de helft maatwerk, voor de andere helft standaardsystemen die tot een draaglast van 20 ton gaan. Ze worden in uiteenlopende toepassingen gebruikt, van draaideuren tot bagageafhandelingssystemen. Kwaliteit staat voorop. Vandaar de investeringen in hoogwaardige CNC-machines. De productie gebeur zo goed als volledig in eigen huis om greep te houden op toleranties . “Bovendien ga je kostprijs technisch anders denken als je alles onder één dak maakt”, zegt Frank van Schaaijk. Met deze formule is het Boxtelse familiebedrijf zo succesvol dat er klanten zijn die inmiddels de wielsystemen in Boxtel laten produceren voor toepassingen in Azië.

Passie

Dankzij de automatisering van de CNC machines, maar ook het werken met een lasersnijmachine of lasrobot loopt de productie door met minimale bezetting of onbemand. “We werken hier van 6 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds in twee ploegen. Overdag doen we de moeilijke producten, met nauwe toleranties. Daarna stellen we om voor de avond en nacht. We proberen zoveel mogelijk met de automatisering en robots te doen.” Frank en Christian van Schaaijk hebben zich, voordat ze de eerste stap richting automatisering zetten, georiënteerd in de markt voor robotbelading. “We zochten vooral een stabiel systeem, dus een industrierobot en geen cobot. Daarnaast geloof ik nog steeds in de relatie met je leveranciers. Wij zoeken altijd een partnership. Dat gevoel zat goed bij BMO Automation. Het is een bedrijf in opmars, net als wij; je merkt de passie waarmee ze de robotsystemen ontwikkelen.”

2 gedachten over “Met automatisering maakt DM Wheel Systems in Boxtel zwenkwielen die zelfs naar China gaan

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest