Gebruikte machines zijn vorig jaar licht in prijs gestegen, maar niet in dezelfde mate als nieuwe machines. Dat komt onder andere doordat bedrijven vanwege de grote onzekerheden zijn gaan twijfelen of ze hun afgeschreven machines wel te koop aanbieden. Dat concludeert industrieel veilinghuis Surplex in een terugblik op 2022.


Bij het Duitse veilinghuis, dat jaarlijks zo’n 500 onlineveilingen organiseert en 55.000 industriële goederen verkoopt, zijn in 2022 precies evenveel biedingen gedaan als in het voorgaande jaar. Ook de omzet bleef nagenoeg constant op recordniveau. Toch haalt Surplex het Duitse woord van het jaar, Zeitenwende (begin van een nieuw tijdperk), aan als het woord dat heel 2022 samenvat. 2022 is voorbij. Maar de uitwerkingen van het jaar zijn dat nog lang niet: door de uitbraak van de oorlog is de onzekerheid in de industrie verder toegenomen en zijn bestaande problemen groter geworden, aldus Surplex.

Surplex spreekt van een Zeitenwende in 2022

Gebruikte machines minder last van inflatie

Verleden jaar zijn de leveringsproblemen in de industrie blijven bestaan, eerst door het zero covid beleid van China, later kwam er de oorlog in Oekraïne bij gevolgd door de Europese sanctiepakketten.  Afgezien van de problematiek in de goederenketens is door de sancties het aanbod aan brandstoffen sterk afgenomen. Dat veroorzaakte een prijsstijging voor energie, die ook de productie duurder maakte. Inmiddels ligt het Europees inflatiecijfer gemiddeld boven de 11%. De markt voor gebruikte machines is echter minder inflatiegevoelig dan de machine- en installatiebouw zelf. De handel in gebruikte machines heeft dan ook geprofiteerd van de problemen in leverketens en de hoge inflatie.

Toename faillissementen verwacht

Voor 2023 is Surplex minder optimistisch over de ontwikkeling in de industrie. Verwijzend naar economische experts wordt rekening gehouden met een toename van het aantal faillissementen met 20%. Daarmee zou het bijna weer uitkomen op het niveau van voor de pandemie. Europa zou in bijzonder sterke mate met faillissementen te maken kunnen krijgen. Dat levert het veilinghuis werk op. En bedrijven die investeren levert het een kans om goed onderhouden machines te kopen. Volgens Surplex worden zaken als goedkoper en direct leverbaar twee belangrijke troefkaarten voor het aanbod op veilingen.

Pin It on Pinterest