Met de EMO Hannover ‘23 keert de hoogmis van de metaalbewerking na vier jaar terug naar Duitsland. Het wordt ongetwijfeld een mooi feest voor de Duitse machinebouw, de organisator van de edities in Hannover. De wereld is echter veranderd.


De machinemarkt is internationaler dan ooit. De rol van software en zeker Kunstmatige Intelligentie wordt groter. En automatisering behelst ondertussen meer dan een robot die ‘s avonds nog enkele uurtjes de machine onbemand laat doordraaien. Automatiseren kan breder in het proces en slimmer. Wat ook verandert, is dat de dominantie van de automobielindustrie voorbij is. De fabrikanten van werktuigmachines hebben nieuwe afzetmarkten ontdekt, zoals de halfgeleiderindustrie.

Download

Hier kun je Solutions Magazine direct downloaden via deze link

Online lezen

Door op de afbeelding te klikken, ga je naar de online editie


High Purity cleaning
Dat merk je heel goed op een andere beurs die in september in Duitsland plaatsvindt: Parts2Clean in Stuttgart. High Purity cleaning is hier het toverwoord: maar wat houdt dit begrip in? Een vastomlijnde definitie bestaat niet. High Purity reiniging is veel meer een denkwijze over het totale proces waarin ook de kleinste spelers onmisbaar zijn. Kortom: de keten moet meer samenwerken zoals FPT-VIMAG voorzitter Eddo Cammeraat zegt.

Festo print 40.000 componenten
Er is nog een trendsettende verandering: additive manufacturing. Festo zet 3D printen steeds meer in als volwaardige productietechniek. Dichterbij huis toont Tenco DDM dat je ook 50.000 stuks soms sneller kunt 3D printen dan spuitgieten. Maar zoals altijd: het gaat om de beste oplossing voor een project.

Verder in deze editie:

 • Interview nieuwe FPT Vimag voorzitter Eddo Cammeraat
 • Hexagon ziet meten op machine als deel van de oplossing voor tekort aan vakmensen
 • EMO 2023: kijk verder dan de hardware
 • Bij Jansen Precision Technology laadt de cobot ‘s avonds honderden precisiecomponenten op de draadvonkmachine
 • Festo zet additive manufacturing steeds meer in als productietechnologie
 • LouwersHanique breidt Grade2 reiniging uit met systeem van LPW
 • Zeg maar dag tegen de platformen, die verdwijnen eerdaags weer
 • High purity cleaning: wat betekent dat nu?
 • Bij van Cronenburg in Gent draait het om ouderwets vakmanschap, maar ze kunnen niet zonder 3D scannen
 • Quo Vadis automatisering?
 • Frank Biemans (BMO Automation) over de stap naar de autonome fabriek
 • DN Solutions presenteert totaaloplossing op EMO
 • Tenco DDM 3D print 50.000 nozzles in een maand
 • De tweedehands spuitgietmatrijs komt er aan

Pin It on Pinterest