Toen BMO Automation op de TechniShow met het Infinity Platform de Technishow Innovation Award won, draaide dit nieuw automatiseringsconcept al meer dan een jaar bij Edumar. Als pilot. “We kunnen hierdoor nog gemakkelijker een grote mix van producten onbemand maken.”, vat Eduard Wijlaars de voordelen samen.


Met een oplossing als het Infinity Platform is automatisering niet star maar enorm flexibel. Precies wat maakbedrijven nodig hebben om goed te kunnen reageren op de wisselende vraag. “We motiveren onze medewerkers niet om harder te werken maar juist slimmer. Het liefst zou ik luie mensen willen hebben. Die laten de machines en de robot werken”, lacht de Brabantse metaalondernemer.


Nog grotere variatie onbemand frezen dankzij modulair automatiseringsconcept


Enkelstuks geautomatiseerd

Eduard en Marius Wijlaars kochten hun eerste robot in 2006. En in 2012 kocht Edumar de eerste BMO robotinstallatie. Vandaag de dag staan meerdere robotcellen van BMO Automation bij Edumar. “De contract items maken we in het weekend en ‘s nachts, zodat ze de andere orders niet verstoren. Onze machines draaien in de nacht en het weekend altijd. Steeds meer low volume high mix. Jaren geleden durfden we enkelstuks niet aan op zo’n geautomatiseerde machine; nu wel.”


Flexibele oplossing

Begin 2022 kreeg Edumar een grote order voor het frezen van aluminium tegels voor in een productiehal in de halfgeleiderindustrie. Het ging om veel tegels, in een formaat van 600 mm plus vierkant. Een afmeting en gewicht die niet in de Titanium cel van BMO Automation paste. De beide broers beseften dat automatisering noodzakelijk was voor een order van deze omvang. Eduard Wijlaars: “We wilden echter niet alleen de grote tegels beladen, maar op termijn ook kleinere componenten onbemand kunnen frezen in de nieuwe cel.” Enkele maanden later was de toeleverancier pilotklant voor het nieuwe Infinity Platform van BMO Automation, dat op de EMO 2023 internationaal is gelanceerd.


Modulaire opbouw

Kenmerkend voor het Infinity Platform is de modulaire opbouw. Men kan eenvoudig extra opslagmodules bijplaatsen. De hoogte van de gestandaardiseerde carriers voor producten en zelfs tooling zoals machineklemmen, is instelbaar. Deze dynamische opslag is met slimme algoritmen gestuurd: in de Infinity-opslagmodules kan de hoogte voor de carriers per 5 cm aangepast worden wat volledig automatisch gebeurt aan de hand van de gemeten hoogte tijdens de invoer door de operator. Zo passen de opslagmodules zich dynamisch aan de orders van die nacht of weekend aan. “We kunnen hierdoor nog gemakkelijker een grote mix van producten onbemand maken.”, vat Eduard Wijlaars de voordelen samen.


Infinity software

BMO Automation stuurt de productie in de cel aan vanuit de eigen Job Managament software. Met de optie Tool Life Management beoordeelt de besturing automatisch aan de hand van de verbruikte standtijd van gereedschappen of deze nog voldoende is voor de geplande productie. Zo niet, wordt de operator bij het instellen automatisch gewaarschuwd. De software waarschuwt ook als een specifieke machineklem ontbreekt. “Naarmate je kleinere batches freest, is deze Tool Life Management software belangrijker”, zegt Eduard Wijlaars. “Mensen maken fouten, software niet. Die helpt stilstand van de machines te voorkomen. Als de operators het hele lijstje hebben afgevinkt, kunnen ze de machines gerust aanzetten.”


Meegroeien met het bedrijf

Afhankelijk van de groei van een metaalbedrijf kunnen er meerdere opslagmodules aan worden toegevoegd. Of men start met de ene variant en breidt dan uit naar de andere. Edumar is bijvoorbeeld gestart met alleen palletbelading omdat men de cel snel wilde hebben. De latere uitbreiding naar producthandling vergde amper een dag werk. Net zo eenvoudig is het om de volgende CNC machine aan het platform toe te voegen. In eerste instantie is het Infinity Platform bij Edumar gekoppeld aan een 3-assig bewerkingscentrum Hedelius Forte 65. Enkele maanden daarna is het 5-assig bewerkingscentrum Hedelius Acura 85 toegevoegd. In principe kunnen nog meer CNC-machines gekoppeld worden, maar dat wil men bij Edumar niet. Eduard Wijlaars: “Er kan altijd iets fout gaan ‘s nachts en dan staan er vier machines stil als je een lijn maakt met vier CNC machines. Als je de kosten van de robot afweegt tegen die van een machine, is een cel met twee CNC machines een goede oplossing, zeker zo meteen met de AMR.”


Toekomst: uitbreiden met AMR

Zodra de nieuwe hal achter de bestaande gereed is, staat daar een groot rek voor de opslag met ervoor een robot die de AMR gaat beladen om de Infitiny cel automatich te voeden met materialen, werkstukken en straks ook gereedschappen. Hierdoor wordt de productie nog flexibeler en zou Edumar in principe minder voorraden van de snellopers bij de repeatorders aan te hoeven houden. Toch is Eduard Wijlaars dit niet van plan. “In rustige weken produceren we juist voor de voorraad. Als de vraag aantrekt, kun je uit deze voorraad leveren en hou je dan meer tijd over voor spoedklussen. Je bent dan flexibeler.”


Pin It on Pinterest