Made-in-Europe.nu
Yaskawa

Mass customization met twee-armige Yaskawa-robot

Een Sloweense start up toont met de twee-armige robot van Yaskawa op Automatica in München de toekomst van mass customization. De robot in het productieproces wordt direct aangestuurd vanuit de webshop en personaliseert de producten. De koper kan het productieproces via een live stream volgen. “De flexibele inzet van de robot Balthazar staat symbool voor de nieuwe automatiseringstrend”, zegt Martin Lechner, hoofd technologiebeurzen bij de Messe München.

De start up is AlpStories. De markt waarin het Sloweense bedrijf opereert: cosmetica. De robot: Yaskawa Motoman CSDA 10F. Klanten van AlpStories stellen via de webshop zelf de cosmeticaproducten samen, afgestemd op hun persoonlijke voorkeuren. In elke stap van het bestelproces kunnen ze hun product nog aanpassen, bijvoorbeeld de verhouding van de ingrediënten wijzigen. Ook geven ze zelf de verpakking mee vorm. Dat gebeurt allemaal in de webshop met een eenvoudig te gebruiken interface. Balthazar, zoals de medewerkers van AlpStories de robot noemen, stelt het product samen en zorgt voor de bedrukken van het etiket. Volledig gepersonaliseerd.

 

Automatica toont live hoe klanten via webshop de productie aansturen

 

Toepasbaar in meer sectoren

Volgens de robotfabrikant laat de start up zien dat in veel markten mass customization mogelijk wordt dankzij de nieuwe generatie robottechnologie in combinatie met Industrie 4.0. Klanten sturen vanuit hun PC of smartphone direct het productieproces bij de cosmeticaproducent aan, dankzij het feit dat de robot direct aan het internet is gekoppeld. Automatica pakt dit op door op de beurs te laten zien hoe MKB-ondernemingen hun processen kunnen digitaliseren. “Met de digitale koppelingen van goedkopere industrie- en servicerobots aan het internet, kan de vraag naar gepersonaliseerde producten en diensten  worden beantwoord”, aldus Martin Lechner van de beursorganisatie in München en verantwoordelijk voor Automatica. Dit is een van de grootste robotbeurzen in de wereld, dit jaar van 21 tot en met 24 juni.

 

Robotica en Industrie 4.0: kansen voor het MKB

De robot volgt het gebruikelijke build-to-order systeem, zoals je dat ook in de automobielindustrie en andere sectoren ziet. Pas nadat de bestelling binnen is, start de productie. Het verschil is dat de klant direct de productie aanstuurt. De nieuwe generatie twee-armige robots maakt mass customization een stuk gemakkelijker. Een oneindig aantal verschillende varianten van een product worden achtereenvolgend geproduceerd. Visionsystemen en sensoren geven de robots ogen en gevoel. Martin Lechner denkt dat wat AlpStories met de Yaskawa robot doet, symbolisch is voor de nieuwe automatiseringstrends die hij vooral in het midden- en kleinbedrijf op gang ziet komen. Op Automatica in München wordt Balthazar live gedemonstreerd. Robotica is een van de belangrijke thema’s op deze automatiseringsbeurs, die verder nieuwe mens-machine samenwerking toont. Ook machine vision is een van de pijlers onder het beursconcept.

 

Pin It on Pinterest