Made-in-Europe.nu

SolidWorks 2017: Internet of Things en virtual reality

SolidWorks 2017 haakt nog meer aan bij de Internet of Things trend. In de nieuwe release kunnen mechanische ontwerpen en het design van elektronische onderdelen (PCB’s) geïntegreerd worden. De 3D visualisatie van SolidWorks wordt uitgebouwd door de CAD data eenvoudig te converteren naar 3D reality beelden die met Google Cardboard bekeken kunnen worden.

 

Nieuwe versie CAD software integreert mechanisch en elektronisch design

Nu steeds meer producten aan het internet worden verbonden en sensoren en andere elektronische componenten aan boord hebben, wordt integratie van mechanisch en elektronisch design meer en meer noodzakelijk. Dit is mede nodig omdat time to market korter wordt en bedrijven ontwerpcycli willen versnellen. “In de ontwerpfase moeten processen veel meer parallel gaan lopen in plaats van serieel of via trial and error”, zo zei Maykel van Oirschot van Dassault Systèmes in de Benelux vorige week bij de perspresentatie van de nieuwe release.

 

Solidworks 2017
PCB designs kunnen direct geïntegreerd worden in het mechanisch ontwerp.

Minder fysieke prototypes nodig

Volgens Maykel, Territory Technical Manager SolidWorks in de Benelux, is SolidWorks 2017 het eerste CAD programma dat dit oppakt. Onderliggend wordt gebruik gemaakt van Altium, de designsoftware voor PCB’s binnen de groep. De ontwerpen van PCB’s kunnen direct doorgestuurd worden naar de mechanische designs in SolidWorks. Omgekeerd kunnen ze vanuit SolidWorks worden ingeladen. “De PCB’s design komen in het mechanisch ontwerp. De voordelen zijn minder fysieke prototypes die nodig zijn omdat we digitale prototypes kunnen maken.” Ook doorlooptijden en kosten verminderen. Of er op termijn een nieuwe generatie mechatronica engineers opstaat, is echter nog maar de vraag, meent Ralph Wijnands, directeur van Arco. De machinebouwer is enkele jaren geleden overgestapt op solidworks en heeft mee geïnvesteerd in mechatronica opleidingen. Hij juicht deze ontwikkeling toe, maar ziet dat in de praktijk mensen toch vaak voor één richting kiezen. “We proberen de integratie te zoeken, maar dat is uitdagend. Je ziet dat mechatronica mensen toch ofwel meer elektrisch van aard zijn of meer mechanisch.”

 

edrawings-google-cardboard
Solidworks biedt vanaf de release 2017 de mogelijkheid om de ontwerpen in 3D te zien met Google Cardboard.

Koppeling Google Cardboard

Een andere vernieuwing waarmee de nieuwe release van de CAD software aansluit op de nieuwe visualisatietools, is de koppeling met Google Cardboard. Met dit hulpmiddel verandert elke smartphone in een Virtual Reality tool. SolidWorks biedt vanaf de versie 2017 de mogelijkheid om via eDrawings CAD-data om te zetten in twee video’s. Als je deze daarna via Google Cardboard bekijkt, smelten ze samen tot een 3D video Overigens kan via eDrawings ook eenvoudig productinformatie via mobiele apps worden geraadpleegd.

In het digimagazine zullen we eerdaags dieper ingaan op SolidWorks 2017.

 

Pin It on Pinterest