Made-in-Europe.nu

Wereldwijde autoproductie stevent op recordjaar 2017 af

Het nieuwe jaar 2017 ziet er goed uit voor de globale automobielindustrie. Er zullen waarschijnlijk meer auto’s dan ooit worden geproduceerd, bijna 85 miljoen stuks. Probleem voor de toeleveranciers in Europa is dat deze groei vooral buiten Europa te vinden is. Maar als je in het achterhoofd houdt dat de werktuigmachine-industrie voor de helft afhankelijk is van de automobielindustrie, zijn de vooruitzichten voor de machinebouwers per saldo positief.

 

Amerikaanse autofabrikanten kunnen profiteren van Trump effecten

De positieve verwachtingen over de wereldwijde automobielmarkt, komen van het CAR, Center Automotive Research, verbonden aan de Universiteit van Duisburg-Essen. Werden er in 2000 wereldwijd nog 48,9 miljoen auto’s geproduceerd, na een dip in 2008 en 2009 zullen er komend jaar 84,6 miljoen auto’s van de band rollen, voorspellen de Duitse onderzoekers onder leiding van professor Ferdinand Dudenhöffer. Voor 2018 ziet hij zelfs een record van 87,3 miljoen geproduceerde auto’s.

 

Druk op Europese markt

Hoewel de wereldwijde automobielmarkt stug doorgroeit, gedreven door landen als China, India, Spanje en Zuid Korea, ziet Dudenhöffer wel degelijk ook een aantal donkere wolken opdoemen. In Europa speelt vooral de onzekerheid over de aandrijftechnologie de industrietak parten. Dieselgate en de veel hogere verbruiks- en CO2-uitstootcijfers dan fabrikanten de kopers voorspiegelen, drukken een stempel op de koopbereidheid. Zeker nu vier wereldsteden waarvan drie in Europa (Parijs, Athene en Madrid én Mexico Stad) in 2015 dieselauto’s verbannen uit het stadscentrum. Californië, Noorwegen en Nederland, zo noemt Dudenhöffer, denken zelfs na over het verkoopverbod van alle auto’s met een verbrandingsmotor in 2030 of enkele jaren later, Dit soort discussies remmen de kooplust van consumenten. Dat zet de volwassen automarkt in Europa extra onder druk. De groei zakt hier dan ook terug naar 1,3%.

 

automobiel productie
De groei van de wereldwijde automobielproductie houdt voorlopig aan (grafiek CAR)

 

Detroit loves Trump

De Amerikaanse automarkt zal doorgroeien en volgend jaar op oude recordniveaus komen, voorspelt men bij CAR. 17,9 miljoen stuks. Dat komt allereerst door de belastingverlagingen en conjuncturele stimulansen die de nieuw gekozen president Trump belooft. De tweede reden is nog onzeker, maar heeft te maken met de ‘muur’ tussen de VS en Mexico die Donald Trump beloofd heeft. In de VS worden jaarlijks 3,3 miljoen méér auto’s verkocht dan er gemaakt worden. Het grootste deel hiervan wordt in Mexico gebouwd. Alleen al het VW concern heeft in Mexico capaciteit voor 600.000 auto’s per jaar. Mexico produceert in totaliteit dit jaar 3,7 miljoen personenwagens (ter vergelijking: in Duitsland worden er 5,7 miljoen gebouwd). Als Trump invoerrechten op Mexicaanse auto’s gaat heffen, pakt dat positief uit voor de autofabrieken in de VS zelf. En voor de metaalindustrie in de Amerikaanse Rust Belt.

 

Mexico en Rusland

En de derde reden die Dudenhöffer aangeeft, is dat Trump waarschijnlijk de aangekondigde regelgeving die een halvering van het verbruik van benzine auto’s eist, niet zal omzetten in wetgeving. Voor de Mexicaanse automobielindustrie zijn de vooruitzichten onzeker. Nog een punt dat hij maakt: als Trump de sancties tegen Rusland afbouwt, effent hij daarmee het pad voor Europa om hetzelfde te doen. Dudenhöffer noemt het dan ook goed dat BMW de herstart van de productie in Rusland momenteel voorbereidt. Ook Opel kan hiervan profiteren.

 

Chinese autofabrikant naar Europa

Interessant zijn eveneens de verwachtingen over de Chinese auto-industrie. CAR verwacht een lichte afname van de groei. Belangrijker is evenwel dat de Chinese autofabrikant Geely in 2017 de stap naar Europa gaat zetten. Geely is onder meer eigenaar van Volvo. De Zweden hebben voor het Chinese merk nieuwe platformen ontwikkeld. Hiermee heeft het concern de verkopen in 2016 met 45% kunnen doen toenemen. Chinese auto’s gebouwd op deze nieuwe platformen komen in 2017 naar Europa onder de nieuwe merknaam Lynk & Co. Ferdinand Dudenhöffer omschrijft deze auto’s als ‘hoogwaardig design met Zweedse wortels’. De Chinese automarkt zelf groeit in 2017 naar 22,9 miljoen stuks. Voor de Duitse economie heel belangrijk, want de Duitse auto-industrie is voor een belangrijk deel afhankelijk van deze markt. De drie Duitse premium merken Audi, BMW en Mercedes zullen hun groei voortzetten in 2017. De prognose is dat ze samen komend jaar 6,27 miljoen auto’s bouwen waarmee de drie Duitse merken sneller groeien dan de wereldwijde automarkt als geheel.

 

Audi is een van de premium automerken die volop bezig is met de stap naar elektrisch rijden te maken. Op de foto een instructie over het toepassing van elektrische aandrijving in de Q7 (Foto's Audi))
Audi is een van de premium automerken die volop bezig is met de stap naar elektrisch rijden te maken. Op de foto een instructie over het toepassing van elektrische aandrijving in de Q7 (Foto’s Audi))

 

E-mobility nog niet rijp voor de massa

Maar dan de toekomst? Autonoom rijdende auto’s; e-mobility. Professor Dudenhöffer denkt dat beide thema’s nog ver weg zijn van de volumemodellen. Het gaat nog een poos duren voordat de echte seriemodellen elektrisch rijden en zelfstandig hun weg zoeken in het drukke verkeer.

Op 1 februari 2017 organiseert CAR het 17e CAR Symposium in Bochum

 

Pin It on Pinterest