Made-in-Europe.nu
grand opening DMG Mori

DMG Mori: factor mens steeds belangrijker in de digitale fabriek

Met de toenemende digitalisering in de maakindustrie, wordt de factor mens alsmaar belangrijker. “Er ontstaat geen goede connectiviteit tussen machines als er niet eerst een goede connectie met de personen is”, zo zei Ugo Ghilardi van DMG Mori het deze week bij de opening van de gerenoveerde Nederlandse vestiging. De machinebouwer gaat daarom meer inzetten op partnerschappen, zoals met KMWE en de nieuwe Brainport campus.

 

Ugo Ghilardi is in de board van DMG Mori AG verantwoordelijk voor sales in EMEA. Hij verrichte samen met John Kooning, directeur Nederland, Christian Thönes, bestuursvoorzitter DMG Mori AG, en Metaalunievoorzitter Fried Kaanen de officiële opening van de DMG Mori vestiging in Nederland. Dat de twee topmensen hiervoor naar Nederland waren gereisd, is geen toeval. De Nederlandse verspaningsmarkt is voor de machinebouwer belangrijk, aldus Ghilardi. Hij bestempelt deze markt als technologie gedreven; bedrijven staan open voor nieuwe technologie. “Nieuwe technologie ontwikkelt zich hier snel. We verwachten ook veel als het om de snelheid van digitalisering gaat.” Dit jaar nog starten er enkele pilots met digitalisering van productiebedrijven. DMG Mori wil in de Nederlandse markt nog meer aan partnerships gaan bouwen. “Nederland is een van de sleutelfactoren voor ons succes in Europa.”

Nederland belangrijke markt omwille van acceptatie nieuwe technologie

Van links naar rechts John Kooning, Ugo Ghilardi en Christian Thönes; ze brengen een toost uit op de gerenoveerde huisvesting van DMG Mori in Veenendaal.

Meer dan 4.000 machines in Nederland

De installed base van DMG Mori omvat in Nederland inmiddels meer dan 4.000 CNC-machines. Met de opmars van digitalisering wordt volgens Ghilardi de relatie met de klanten op alle niveaus des te belangrijker. Want het gaat niet meer alleen om de machine, maar om het ecosysteem daaromheen. “Daarom willen we relaties opbouwen, zoals in Brainport.” John Kooning: “We gaan met klanten in technisch opzicht de diepte in en bieden ze oplossingen.” Dat is ook precies de boodschap die bestuursvoorzitter Christian Thönes in zijn toespraak aanhaalde. De machine-industrie is volgens hem meer dan ooit een people business geworden.

KMWE CEO Edward Vonken: DMG Mori mag niet ontbreken op de Brainport Industries Campus.

KMWE kiest vanwege openheid voor DMG Mori

Een voorbeeld van zo’n partnerschap is de samenwerking tussen DMG Mori en KMWE. Sinds de laatste crisis werken beide partijen intensief samen. Edward Vonken, CEO, schetste bij de opening hoe KMWE de afgelopen jaren zo’n 25 machines van DMG Mori heeft geïnstalleerd, veelal inclusief automatisering. “We zijn met DMG Mori gaan samenwerken omdat ze open zijn.” Nu gaat DMG Mori samenwerken met KMWE in de verdere ontwikkeling van de Brainport Industries Campus. Het Summa College, dat al op BIC is gevestigd, werkt thans met machines van DMG Mori, waaronder de nieuwste 5-assige CNC-machines. De machinebouwer zelf opent later dit jaar een demo- en trainingscenter op BIC. “DMG Mori mag niet ontbreken op zo’n plek waar de hele hightech industrie samenkomt”, aldus Edward Vonken.

DMG Mori ontwikkelt eigen automatisering omdat het automatisering als onderdeel van het ecosysteem ziet, samen met de machine en digitaliserings oplossingen.

Nieuw service portal en AGV’s

Onderdeel van de oplossing die de machinebouwer biedt, is service. DMG Mori investeert momenteel flink in het verbeteren van de service. Naast nieuwe service-medewerkers komt er ook een nieuw service portal voor klanten, gebaseerd op de technologie van Werkbliq. Tijdens het open huis in Bielefeld (juni) wordt het nieuwe klantenportaal gepresenteerd. Op de EMO laat DMG Mori nieuwe oplossingen voor automatisering zien, zoals zelfrijdende trolleys voor in de fabriek. Ugo Ghilardi benadrukte nog eens dat automatisering een integraal onderdeel is van het ecosysteem. “Automatisering is niet iets dat je aan een machine toevoegt. Het is net als de digital twin, digital service en technologiecycli onderdeel van het ecosysteem.”

In Solutions Magazine nr 1 van dit jaar kun je een uitgebreid artikel lezen over de ontwikkelingen bij de machinebouwer. Solutions Magazine verschijnt op 2 april.

Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie, samen met John Kooning.
De opening viel samen met de start van de Demoweek 2019.

Pin It on Pinterest