Made-in-Europe.nu
Hemabo

Hebben koelsmeermiddelen zin bij kunststof verspanen?

Kunststof frezen en koelsmeermiddelen: op het eerste gezicht lijken ze weinig met elkaar te maken hebben. De realiteit is echter anders. Het gebruik van koelsmeermiddelen kan wel degelijk zin hebben bij het verspanen van met name hoogwaardige kunststoffen zoals PEEK en POM. Voor 2-S dit jaar een reden om deel te nemen aan de Kunststoffenbeurs 2019 in Veldhoven.

Een vreemde eend in de bijt. Henry van Haeff, directeur 2-S, denkt dat dit wel een terechte typering is voor een leverancier van metaalbewerkingsvloeistoffen die op een beurs voor kunststofverwerking gaat staan. “Maar ervaringen die enkele klanten van ons hebben opgedaan met de Petrofer Emulcut 160 vloeistoffen, zijn heel positief. Daarom nemen we dit jaar deel”, zo motiveert hij de deelname aan Kunststoffenbeurs 2019.

2-S toont op kunststoffenbeurs effect koelsmeermiddel op oppervlaktekwaliteit POM en PEEK

 

Effect van koelsmeeremulsie
Een van de grootste Nederlandse verspaners van kunststoffen is Hemabo Kunststoftechniek. Met name als er materialen zoals POM, PEEK en polycarbonaat gefreesd of gedraaid worden, is een emulsie de betere oplossing, zo is de ervaring van deze toeleverancier van precisie onderdelen. De koelemulsie zorgt voor een snellere afvoer van de warmte en daardoor voor een betere oppervlaktekwaliteit. Het probleem van veel koelemulsies is echter dat deze reageren met de weekmakers in de kunststof en er schuimvorming ontstaat. De ervaringen die Hemabo heeft met Petrofer 160 BW tonen aan dat dit probleem niet ontstaat. Daarnaast blijft de machine langer schoon doordat deze niet vettig wordt.

Matrijzenmakers
2-S toont op de Kunststoffenbeurs 2019 verder de typische toepassingen van de Petrofer vloeistoffen voor de metaalbewerking, specifiek dan de matrijzenmakers. Bij het frezen van spuitgietmatrijzen zorgt Emulcut voor een langere standtijd van de gereedschappen. Petrofer heeft daarnaast ook dielektricum-producten ontwikkeld voor zinkvonkmachines die onder andere in de stempel- en matrijzenindustrie veelvuldig gebruikt worden.

Kunststoffenbeurs 2019 vindt van 25-26 september plaats in het NH Congrescentrum Koningshof in Veldhoven. Hier vind je meer informatie over het lezingenprogramma.

Pin It on Pinterest