De Italiaanse machine-industrie is in maart compleet ingestort. Eind februari lag de binnenlandse orderintake voor dit jaar op een vergelijkbaar niveau als in 2019. Nu de balans van Q1 wordt opgemaakt, resteert een 41,3% lagere binnenlandse vraag. Zo’n sterke daling heeft zich nooit eerder voorgedaan. Inclusief de buitenlandse orders, noteren de Italiaanse leveranciers van industriële equipment een min van 11% . Ucimu luidt de noodklok.


“De orderintake is bijna volledig stilgevallen; de bedrijven blijven achter met slechts enkele orders. Zoiets is nooit eerder gebeurd”, zegt Massimo Carboniero, president van UCIMU-SISTEMI PER PRODURRE, de Italiaanse koepelorganisatie van machinebouwers, robotproducenten, gereedschappenfabrikanten, automatiseerders et cetera. Volgens hem kan de situatie voor de Italiaanse sector de komende tijd alleen maar slechter worden, als je bedenkt dat veel fabrieken al meerdere weken dicht zijn, waar veel concurrenten, met de Duitsers aan kop, nog steeds doorwerken. “Daarmee zijn ze in staat om positief de vragen van internationale markten te beantwoorden.”

Binnenlandse orderintake -41 procent; totale orderintake – 11 procent

Lees ook: hoe worden de Nederlandse en Belgische maakindustrie geraakt door de Coronacrisis?

Over anderhalf jaar vindt in Milaan de EMO plaats. Heeft de Italiaanse machine-industrie zich dan hersteld?

Complete samenleving ligt stil 

Het jaar 2020 begon redelijk positief voor de sector. Het Transition 4.0 Plan, om de Italiaanse maakindustrie te stimuleren in de transformatie naar smart industry, leek een goede voedingsbodem te hebben gevonden. De vooruitzichten waren dat de maakindustrie op een vergelijkbaar niveau als 2019 zou draaien. Totdat het Coronavirus eind februari de complete samenleving stillegde. Massimo Carboniero roept de overheid op om met onmiddellijke ingang de productie in de machinefabrieken weer toe te staan.  

Italiaanse bedrijven verliezen internationaal marktaandeel  

Het probleem is namelijk dat China, een van de belangrijkste afzetmarkten voor Italiaanse maakindustrie, begin dit jaar geen orders plaatste omdat het zelf met de gevolgen van het Coronavirus kampte. “Nu China herstart, net als landen die nog steeds doorgaan met produceren, leidt China de supply vragen door naar landen waar de industrie wel nog werkt. Hierdoor dreigen Italiaanse bedrijven een belangrijk marktaandeel te verliezen, waarvoor ze jaren hebben gevochten door te investeren in innovatie, kwaliteit en marketing”, aldus de president van Ucimu. In Q1 zijn de orders van buiten Italië met 4,4% gedaald vergeleken met vorig jaar.  

Risico op onherstelbare schade 

Massimo Carboniero zegt dat de situatie zo ernstig is, dat de Italiaanse machine-industrie onherstelbare schade kan oplopen als de bedrijven geen groen licht krijgen om meteen hun activiteiten te hervatten. De machinebouwers zeggen teleurgesteld te zijn dat voor de sector geen uitzondering geldt, gelet op de sleutelpositie die de machinebouw speelt. Na meer dan vier weken lockdown is het goed geweest. De bedrijven zijn volgens Ucimu klaar om hun medewerkers veilig te laten werken. “Hoe spijtig ook, het Cornavirus blijft totdat we een vaccin hebben. Ondertussen zullen we eraan moeten wennen met het virus te leven, terwijl we tegelijkertijd werk, werkgelegenheid en productie laten doorgaan.”

Kredietlijnen openhouden tot ver in de toekomst 

Hij vraagt ook om financiële steun, zoals kredietlijnen. Deze moeten niet tot juni door de staat gegarandeerd worden, zoals nu het geval is, maar totdat de crisis helemaal voorbij is. De Ucimu president noemt het van fundamenteel belang dat de terugbetaling van de kredieten niet te zeer gaat drukken op de bedrijven, die voor langere tijd geraakt zullen worden door de ongekende crisis. “Als we de bedrijven niet de kans bieden hun productie op te starten en het verloren terrein terug te winnen, zullen de maatregelen weinig succesvol zijn.” Het risico dat duizenden banen in de sector verdwijnen is dan erg groot.  

Pin It on Pinterest