Made-in-Europe.nu
e.Go

Nederlandse investeerder zorgt voor doorstart e.Go

Het Nederlandse private equity fonds nd Industrial Investment heeft de Duitse producent van elektrische auto’s e.Go overgenomen. De startup van professor Günther Schuh in Aken was door verschillende oorzaken deze zomer in een faillissement terecht gekomen. E.Go is niet alleen bijzonder vanwege de productie van een betaalbare elektrische stadswagen; het bedrijf heeft de productie is opgezet in een smart factory, waarin de digitalisering zeer ver is doorgedreven.


De fabrikant van elektrische auto’s e.Go heeft meerdere tegenslagen moeten incasseren in de vijf jaar dat het bedrijf bestaat. Leveranciers die plots de samenwerking opzegden, veranderende overheidssubsidiëring in Duitsland en afgelopen voorjaar de covid-19 pandemie. Deze laatste zorgde voor onderbroken supply chains, stilgelegde productie en een tijdelijke stop van de verkopen. In april heeft de onderneming daarom al bescherming gezocht door uitstel van betaling aan te vragen; in juli gevolgd door een faillissement, ondanks dat de waarde van e.Go voor de Coronapandemie nog op € 1 miljard werd geschat. E.Go is namelijk de enige Duitse fabrikant van elektro auto’s waarvan het model toegelaten is op de openbare weg.

Akense startup die elektrische stadswagens maakt in handen nd Industrial Investment

Gezonde startup zonder geld

Volgens curator Paul Fink is dat de sterke kant geweest van het bedrijf. Volgens hem ging het hier niet om een klassiek saneringsverhaal maar om een startup die er goed voor stond, maar door de uitzonderlijke omstandigheden tijdens de covid-19 pandemie opeens het groeikapitaal ontbeerde. Daar zorgt het Nederlandse investeringsfonds nu voor. “Het bedrijf past zeer goed in onze focus op duurzaamheid, elektrificering en digitalisering”, zegt Thomas Poplat, manager M&A bij nd Industrial Investment, onderdeel van nd Group.  

Als voorbeeldcase op PTC Liveworkx

Digitalisering is een van de punten waarop e.Go zich onderscheidt. Professor Schuh van de RWTH Aachen die de onderneming zelf oprichtte om aan te tonen dat je in Duitsland kleinschalig een elektrische auto kunt bouwen, heeft de Industrie 4.0 concepten ver doorgedreven. Onlangs werd e.Go nog gepresenteerd als voorbeeldcase tijdens PTC Liveworkx. Jim Heppelmann CEO van PTC, liet in zijn keynotelezing zien hoe e.Go het cloudplatform van PTC gebruikt om CAD-modellen te delen in de supply chain, zonder dat het daarvoor de files uit handen hoeft te geven. E.GO wilde voor de crisis het concept als franchisemodel uitrollen naar onder andere China en Mexico, waar lokale partijen de stadsauto voor de lokale markt gaan bouwen. Dat vergt bepaalde aanpassingen om in orde te zijn met de lokale eisen. Voor zo’n model is een cloudplatform de ideale oplossing, meent Jim Heppelmann, omdat er geen files uitgewisseld hoeven te worden.

De nieuwe investeerder heeft wel een nieuwe CEO in het zadel gehesen. Dat is Ulrich Hermann, voormalig bestuursvoorzitter van Heidelberger Druckmaschinen. Daar heeft hij veel ervaring opgedaan met digitalisering in de producerende industrie. Zodra de licenties zijn overgezet naar de nieuwe onderneming, wordt de productie in Aken weer opgestart. Service en verkoop draaien ondertussen weer.

In december afgelopen jaar organiseerde de VDW nog de Metav persconferentie bij e.Go, om de fabriek als voorbeeld te tonen van hoe de toekomst van produceren er uit zien.

Pin It on Pinterest