Nog een goede maand en in Düsseldorf vindt er eindelijk weer een metaalmachinebeurs plaats. Na afstel van Metav Reloaded, een digitale editie en nog een keer vooruitschuiven, opent de Metav 2022 op 21 juni eindelijk de deuren. En de beurs komt precies op tijd, zeggen VDW-directeur Wilfried Schäfer en Markus Horn, CEO van gereedschappenfabrikant Paul Horn. 


“Vooral in de uitdagende tijden die we nu meemaken, is het voor de bedrijven in Europa bijzonder waardevol om zo’n gezamenlijk platform voor productpresentatie te hebben”, zegt Markus Horn. Want corona mag dan momenteel geen rol van betekenis meer spelende machine-industrie heeft wel met andere problemen te kampen, zoals de oorlog in Oekraïne en de verstoorde toeleverketens. 

Machinebeurs in Düsseldorf in juni samen met Wire & Tube

Foto: Messe Düsseldorf

Weinig verkopen, wel veel impact

Gek genoeg zijn Oekraïne en Rusland slechts goed voor 2 procent van de verkopen van de Duitse machinebouwers, maar in een VDMA-enquête in april gaf wel een op de vier aan direct effecten van het conflict te ervaren. Ook de gereedschapsproducenten merken de veranderingen in de markt. Markus Horn: “De opgewekte stemming heeft plaatsgemaakt voor onzekerheid over de toekomstige ontwikkelingen als gevolg van de inval in Oekraïne. De gevolgen van de oorlog voor de werktuigmachine-industrie zullen voelbaar zijn, maar staan in geen verhouding tot het lijden van de Oekraïense bevolking.” Bij de VDW is men er echter van overtuigd dat de economie zich weer zal hervinden om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. Dat lijkt bevestigd te worden door recente cijfers over onder andere de Amerikaanse markt. Daar is het aantal orders in april weer gegroeid. Voor de Duitse machinebouwers zijn de VS de laatste jaren een belangrijke afzetmarkt. Om precies te zijn de derde. Duitsland zelf en de Benelux blijven eveneens belangrijk. En daar richt de Metav zich op, met name dan Nordrhein Westfalen en Nederland. 

Reshoring

Er is nog een andere trend die volgens Wilfried Schäfer de beurs in Dusseldorf en de hele Duitse sector in de kaart speelt: reshoring. Supply chains worden steeds vaker binnen de eigen regio ingericht, enerzijds om leveringszekerheid te verhogen, anderzijds om kosten van duur transport te besparen. De METAV-exposanten tonen de oplossing om knelpunten in de bevoorrading op te vangen en meer regionaal te produceren, tegen soms dezelfde lage kosten door automatisering. helpen opvangen. Wat energie-inkoop betreft, kan METAV interessante synergie-effecten benutten met ‘s werelds toonaangevende vakbeurzen wire en Tube, die parallel worden gehouden, bijvoorbeeld rond de productie van hoogwaardige componenten voor de uitbreiding van windenergie, hoogspanningsleidingen en bijbehorende infrastructuur. 

Groeiend aantal startups op de Metav

Net als bij eerdere edities, zal innovatie ook dit jaar weer een belangrijk thema zijn op METAV, van nieuwe oplossingen rond grondstofbesparende productie tot start-ups, die dit jaar bijzonder sterk aanwezig zullen zijn op METAV. Schäfer: “Het aantal jonge en innovatieve bedrijven is sinds 2018 gestegen van vijf naar dertien. We bieden bezoekers een showcase voor innovatie en nieuw denken, waardoor ze de kans krijgen om innovatieve oplossingen te ervaren en te beslissen hoe deze in hun eigen bedrijf kunnen worden benut.”

De beurs zelf innoveert eveneens. Het wordt namelijk een combinatie van digitale kennissessies vooraf in de vorm van webinars tot de fysieke ontmoeting in de nieuwe beurshal 6 in Düsseldorf.  Vanaf 31 mei starten de websessions, waarin innovaties, trends en technologieën online worden gepresenteerd. Ook de presentaties in Metav Forum, elke dag op de beursvloer, zullen online te volgen zijn. Metav gaat dus duidelijk voor het hybride concept. Onder de noemer “Real & Digital – the perfect match” zal het evenwicht tussen analoge en digitale componenten in de toekomst voor elk evenement opnieuw worden aangepast. 

Metav 2022 vindt dit jaar samen met Wire & Tube plaats van 21-24 juni in de Messe Düsseldorf. Meer informatie vind je hier.

2 gedachten over “Metav 2022: drie keer is scheepsrecht

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest