Als één onderwerp op de EMO bijna bij alle machinebouwers ter sprake kwam, was het het tekort aan vakmensen. Daarom moet de kennis van ervaren CNC-verspaners veel meer ingebed worden in de software was de veelgehoorde reactie. Voor Bejing Jingdiao is dit eigenlijk al jaren een vanzelfsprekendheid. De nauwkeurigheid van het product is dankzij in-proces meten niet afhankelijk van de operator of op welke Jingdiao machine het onderdeel gefreesd wordt.

Bejing Jingdiao laat EMO bezoekers ervaren hoe precisieverspaning productiever kan zijn


Bezoekers van de stand van Beijing Jingdiao op EMO Hannover keken misschien een beetje vreemd op van de ‘lego-achtige’ blokken op een van de displays. Er lagen tal van delen die precies in elkaar passen. Zo nauwkeurig dat het vacuüm dat zich vormt de onderdelen in elkaar laat zitten, zelfs als je ze optilt. “Het zijn allemaal werkstukken gefreesd door de leerlingen in de fabriek, met vier tot zes weken ervaring”, zegt Mark Camps, die met MachinImmo de fabrikant in de Benelux vertegenwoordigt.


IMIM technologie

De crux zit in de IMIM in-proces meettechnologie (In-machine Measurement and Intelligent Modification). Jingdiao meet na het voorfrezen de maatnauwkeurigheid in de machine en past vervolgens het programma aan voor de laatste finishbewerkingen. Deze cyclus wordt herhaald totdat de gevraagde maatnauwkeurigheid van maximaal 2 micron is bereikt. Doordat de machinebouwer niet alleen de CNC-machines bouwt maar ook de besturing en de CAM-software voor de machine zelf ontwikkelt, slaagt men erin om de hoge nauwkeurigheid man- en machine-onafhankelijk te frezen. Mark Camps: “De leerlingen hebben vooral geleerd hoe ze met het CAM-programma moeten werken en hebben uiteraard enig gevoel voor frezen. Maar het is IMIM, naast de stabiele machine, die voor de hoge nauwkeurigheid zorgt.”

Op stand stond ook een gereedschap (300  bij 195 mm) met vrijvorm vlak voor een autofabrikant dat zo’n 83 uur is nagefreesd om spiegelglans te bereiken. Na het voorfrezen had het oppervlak een ruwheid van Ra 0,3 mm. Na het finishen was de oppervlakteruwheid Sa< 10 µm en een profielnauwkeurigheid van PC< 10µm. Het materiaal heeft een hardheid van 50 HRC). Beter spiegelend dan een spiegel.


Nauwkeurige pasvorm van 3- en 5-assig gefreesde stukken

Om dit duidelijk te maken had Bejing Jingdiao een flink aantal werkstukken meegenomen die op elkaar passen. Allemaal gefreesd door andere leerlingen, sommige op een 3-assig bewerkingscentrum, andere onderdelen op een 5-asser. Alles bij elkaar op verschillende Jingdiao machinetypes. De bezoekers konden naar hartenlust de onderdelen in elkaar passen, zonder te hoeven opletten dat ze op dezelfde machine waren gefreesd. Daarmee onderstreept Bejing Jingdiao het belang van een stabiele machine in combinatie met in-proces meten én de mogelijkheid om het programma aan te passen als oplossing voor een hogere productiviteit in de precisie verspaning, zonder dat hiervoor veel meer operators nodig zijn.

In Solutions Magazine kun je een artikel over de IMIM technologie van Bejing Jingdiao lezen.  

Pin It on Pinterest