Nederland zit opnieuw in de top 5 van de landen waar de meeste bezoekers van de EMO vandaan komen. De beurs die zaterdag in Hannover eindigde, heeft in zes dagen tijd zo’n 92.000 bezoekers getrokken. Meer dan de helft hiervan heeft de EMO voor het eerst bezocht. En 54% komt van buiten Duitsland. Ook een op de vijf exposanten nam voor het eerst deel aan de EMO. Hoe moet je deze cijfers zien?


“Na de onderbreking van vier jaar is de herlancering een groot succes voor EMO Hannover,” vat EMO-commissaris-generaal Carl Martin Welcker samen na zes zeer bewogen dagen in Hannover. Een van de sterke punten was het internationale karakter van de exposanten en bezoekers. En de beurs bood opnieuw een perfect platform voor technische innovaties van topklasse.


Helft bezoekers zegt investeringsbudget van €3 miljoen te hebben

Uit China kwamen niet alleen veel exposanten maar ook bezoekers.


Buitenlands bezoekersaantal blijft constant

Bij de openingspersconferentie wees Carl Martin Welcker nog op de moeilijke conjuncturele omstandigheden voor de machinebouw. Wereldwijd is de vraag naar werktuigmachines zwak, bedrijven kampen met hoge energieprijzen en hoge rente en de Chinese economie kwakkelt. Hierdoor ontbeert de branche nieuwe orders. Van de beurs wordt een impuls verwacht. De helft van alle bezoekers zegt, aldus de bezoekersenquête, met investeringsplannen naar Hannover te zijn gekomen. Gemiddeld hebben ze een budget van € 3 miljoen.


EMO Hannover mist na tien jaar 100.000 Duitse bezoekers

De Micro 5 van Chiron was er onder andere te zien met automatisering, een van de hoofdthema’s van de EMO.


Internationaal publiek blijft komen

De vraag is echter of 92.000 bezoekers voldoende zijn om een echte impuls aan de branche te geven. Dat aantal ligt opnieuw onder dat van de vorige editie. Tien jaar geleden trok de beurs in Hannover nog 145.000 bezoekers, waarvan 50.000 van buiten Duitsland afkomstig was. De Hannover editie in 2019 werd door net geen 117.000 mensen bezocht, waarvan 51% (bijna 60.000) van buiten Duitsland. Dit jaar zijn er bijna 50.000 bezoekers van buiten Duitsland gekomen. Dat betekent dat de EMO 42.000 Duitse bezoekers heeft binnengehaald. In tien jaar tijd is het aantal Duitse bezoekers aan de beurs meer dan gehalveerd, terwijl het aantal buitenlandse bezoekers redelijk stabiel is gebleven. De top vijf van landen met de meeste bezoekers zijn Turkije, China, Nederland, Italië en Polen. In het afsluitend persbericht geven exposanten inderdaad aan dat de EMO een zeer internationaal publiek trekt.

BMO Automation introduceerde het Infinity platform wat op veel aandacht kon rekenen.


Tevreden exposanten

Op de beurs zelf waren exposanten afgelopen week content. Frank Biemans van BMO Automation, dat het nieuwe Infinity platform lanceerde, was op de tweede beursdag tevreden over de respons, niet alleen van bezoekers van metaalbedrijven maar ook van machinebouwers. Robotproducenten deden zo wie zo goede zaken op de beurs. “Cobots blijven stijgen in populariteit in de productie, vooral bij kleinere bedrijven die nu moeite hebben om personeel te vinden”, zegt Nils Tersteegen, Marketing Manager bij de Japanse leverancier Fanuc. Stephan Neil, CEO van United Grinding, zegt dat het aantal leads op het niveau van 2019 ligt en dat er op de beurs al orders zijn geplaatst.


Over twee jaar viert de EMO het 50-jarig bestaan. De 2025 editie vindt van 22 tot en met 27 september in Hannover plaats.

Pin It on Pinterest