cobot

Over 20 jaar worden er wereldwijd waarschijnlijk jaarlijks meer dan 4 miljoen cobots geïnstalleerd. Die voorspelling komt van de marktonderzoekers van IDTechEx. In een nieuwe studie naar robotica voorspellen ze ook een sterke toename van het aantal AMR’s voor intralogistieke doeleinden.


IDTechEX is optimistisch over de markt voor cobots. Onder andere de Europese auto-industrie heeft aangekondigd dat tussen 2025 en 2030 het aantal medewerkers in fabrieken weer gaat toenemen. Naar verwachting zal dit de adoptie van cobots stimuleren. Gezien de tijdlijn van deze aankondigingen voorziet IDTechEx een toename van het gebruik van cobots aan het eind van dit decennium, onder aanvoering van de auto-industrie.


IDTechEx ziet groietmarkt voor cobots maar waarschuwt wel voor verkeerde verwachtingen

De laagdrempelige inzet van cobots zorgt ervoor dat de vraag komende decennia fors gaat toenemen. Op de foto een flexibel inzetbare cobot van DN Solutions bij een CNC-draaimachine.


Terugverdientijd inschatten

Tegen 2043 zou de cobotmarkt jaarlijks goed zijn voor $109 miljard, oftewel meer dan 4 miljoen cobotinstallaties in een jaar. Deze betaalbaarheid verlaagt de drempel voor de acceptatie van cobots door de markt. Toch ligt een belangrijke hindernis in de uitdaging voor MKB-eigenaren om de terugverdientijd in te schatten. Sommige bedrijven hebben cobots in hun activiteiten opgenomen, om er later achter te komen dat ze problemen ondervonden bij het bereiken van de gewenste resultaten op het gebied van het verminderen van hun aantal medewerkers. In het onderzoeksrapport Collaborative Robots (Cobots) 2023-2043: Technologies, Players and Markets schetst IDTechEx de terugverdientijd met veel use cases om inzicht te bieden aan potentiële gebruikers van cobots.


Missen robotfabrikanten de cobotmarkt?

Wat de cobotfabrikanten betreft, merken de onderzoekers op dat de grote robotproducenten zoals Fanuc, Kuka en ABB, niet prominent aanwezig zijn in de cobotmarkt. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat hun belangen elders liggen, namelijk bij de industriële robots. Dat komt door de lage marges op de goedkopere cobots. IDTechEx merkt echter op dat enkele van deze grote bedrijven, gezien de groeiende populariteit, overwegen om samen te werken met toonaangevende kleine cobot-fabrikanten of deze over te nemen. Kawasaki heeft bijvoorbeeld onlangs (in 2023) samengewerkt met Neura Robotics om zijn cobotaanbod te ontwikkelen. De sterk groeiende cobotmarkt opent ook nieuwe kansen voor aanbieders van sensoren en camera’s.

Haimer
Automatisering dankzij cobots en AMR: In de Automation Cube van Haimer stelt een cobot het gereedschap samen. De AMR brengt deze naar de CNC-machine waar een cobot de gereedschappen in het magazijn plaatst.


Lees ook dit: waar gaat productieautomatisering naar toe?AMR: eind dit decennium adoptie

Een ander groeisegment in robotica is dat van de AMR’s, alhoewel de mobiele cobots eerst nog de AGV’s voor zich moeten dulden. Op middellange termijn blijft intralogistiek het belangrijkste domein voor mobiele robotoplossingen. De groeiende vraag wordt gedreven door het gebrek aan medewerkers en de stijgende loonkosten. IDTEchEx verwacht dat tegen het eind van dit decennium de vraag naar AMR’s zal gaan toenemen doordat de LIUDAR- en cameratechnologie zich snel ontwikkelt. Deze navigatiesystemen zullen de vraag naar mobiele robots zoals AMR’s aanjagen. Over 20 jaar zou de AMR-markt voor intralogistiek dan ook wel eens het 52-voudige kunnen zijn van de huidige.

Foto: Dymato heeft voor Jansen Precision Technology op basis van een cobot een automatisering ontwikkeld voor een draadvonkmachine. Meer hierover lees je in Solutions Magazine.


Tijdens TechniShow 2024 kun je alles over automatisering te weten komen op het Themaplein Productieautomatisering

Pin It on Pinterest