Made-in-Europe.nu
Franken

Emuge-Franken: megatrends die de verspaning raken

“Elektro aandrijvingen in de automobielindustrie gaan een enorme impact hebben op de hele branche”, zegt Gerhard Knienieder, lid van het managementteam van Emuge-Franken. Ook additive manufacturing zal van invloed worden. Net zoals de opmars van composieten. Zo zijn er méér megatrends die de verspanende industrie gaan veranderen in de komende decennia.

 

Minder ruwen, méér fijnbewerken, nieuwe type gereedschappen

Franken, de ene helft van Emuge-Franken, bestaat dit jaar 100 jaar. Onlangs organiseerde het concern voor de vakpers een bezoek aan de fabrikant van schachtfrezen in Rückersdorf. Tijdens die bijeenkomst werd vooral vooruit gekeken: hoe ziet de toekomst er voor de freeswereld uit?

 

E-mobility en downsizing

Professor Stefan Hesterberg van de Fachhochschule Dortmund schetste enkele megatrends die de verspanende industrie niet onberoerd zullen laten. E-mobility is bijvoorbeeld zo’n megatrend die een stempel op de verspaning gaat drukken. Hesterberg verwijst naar een studie van collega-instituut PTW in Darmstadt. Die voorspelt dat de plug in hybride maar vooral de downsizing van verbrandingsmotoren impact op de verspanende industrie gaat hebben. Digitalisering is een andere megatrend die Hesterberg schetst. Daaronder valt ook additive manufacturing. Stefan Hesterberg ziet nog haken en ogen aan 3D metaalprinten. Met name de snelheid remt volgens hem industriële toepassingen af. Bij Emuge-Franken verwacht men dat 3D printen een plek gaat krijgen in de eigen productie, in eerste instantie die van de gereedschaphouders.

 

franken-techtage_37-small
Het management van Emuge-Franken schetste hoe de gereedschapfabrikant met innovaties wil inspelen op de megatrends.

Vezelversterkte kunststoffen

Professor Hesterberg haalde nog een andere megatrend aan: gewichtsreductie om energie te sparen. Voor de verspaning betekent dit andere materialen. Vezelversterkte kunststoffen bijvoorbeeld, zoals carbon en het relatief onbekende aramide. “Wij denken dat het aantal kunststoffen gaat toenemen”, zegt Gerhard Knienieder. Daarom heeft Franken op de AMB een nieuwe lijn frezen voor vezelversterkte kunststoffen geïntroduceerd. Maar, zo zegt Knienieder: ook op dit vlak is er nog veel werk aan de winkel om zowel de productiviteit als de kwaliteit te verhogen.

 

Franken
Met de microfrezen richt Franken zich onder meer op de medische industrie, een groeimarkt aldus de fabrikant.

CAM méér strategie georiënteerd

Een laatste trend die Stefan Hesterberg schetste, is de verandering in CAM-software. Hier verschuift het accent van oriëntatie op geometrie naar strategie. Ook daar is Emuge-Franken al mee bezig, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van een speciale frees in combinatie met een Hyper Mill freesstrategie. In de december editie van het digimagazine staat een uitgebreid artikel over de trends die impact gaan hebben op de verspaning en hoe Emuge-Franken bezig is hierop in te spelen.

Lees het hele digimagazine hier.

 

 

 

1 comment

Pin It on Pinterest