Made-in-Europe.nu

Kan Augmented Reality machine-onderhoud vereenvoudigen?

Flanders Make stelt zes nieuwe onderzoeksprojecten open voor bedrijven. In een van deze projecten wil men een Augmented Reality tool ontwikkelen voor foutdiagnose en reparatie van machines. Een ander project moet leiden tot een systeem dat geautomatiseerd digitale werkinstructies voor de assemblage samenstelt, gebaseerd op kennis en ervaring van operators.

 

AR voor foutdiagnose één van de 6 nieuwe projecten van Flanders Make

In een van de zes projecten gaat Flanders Make aan de slag met Augmented Reality. Alom voorspellen deskundigen de komende jaren een sterke groei van AR toepassingen in onder andere de industrie. Tot nog toe vergt zo’n AR toepassing veel programmeerwerk. Dat is een drempel. Precies hierom zie je toepassingen van Augmented Reality vooral in massaproductie, bijvoorbeeld de automobielindustrie.

 

AR tool voor one-off toepassingen

In het Flanders Make project wil men deze drempel slechten. De focus ligt op een toepassing in machine- en wagenparkonderhoud, diagnose en reparatie. Men gaat aan de slagAR-tools voor kleine series en one-off machines. Door een AR tool te ontwikkelen waarmee je gemakkelijker en sneller deze technologie kunt inzetten, kan het midden- en kleinbedrijf AR effectiever gaan inzetten. Het vertrekpunt hiervoor zijn de data die al bekend is van een machine, zoals het 3D ontwerp inclusief dat van alle componenten. Hier wil men nog een extra dimensie aan toevoegen om, gebaseerd op de ‘fault tree’ analyse, tot een ‘diagnostic decision tree’ model te komen. Hiermee maakt de software een lijstje van componenten die gecontroleerd moeten worden. Met behulp van AR devices zoals een smart glass, wordt de onderhoudsmonteur automatisch naar de te controleren componenten geleid. Een dergelijk systeem is tot nog toe niet eerder ontwikkeld. Het kan volgens Flanders Make een interessante tool zijn voor machinebouwers.

 

Geautomatiseerd werkinstructies maken

Het project Automated Creation of digital assembly instruction by operator driven knowledge gaat het om het automatisch samenstellen van werkinstructies voor de assemblage afdeling. Op dit moment is het actueel houden van assemblageinstructies een tijdrovend karwei. Het vergt een uitgebreide feedback van de operator om te controleren of de instructies goed zijn. In Vlaanderen wil men een systeem ontwikkelen voor bedrijven die typisch te maken hebben met High Variety Low Volume (HVLV) producten. De uitdaging in dit project is dat operators het systeem gemakkelijk kunnen gebruiken zonder dat het een te zware belasting voor ze wordt. Daarom wil men onder andere langs meerdere wegen data tijdens de assemblage verzamelen, bijvoorbeeld met sensoren, camera’s maar ook smartphones en smart glasses. Met slimme algoritmen wil men data verifiëren, kalibreren en synchroniseren met de taken van een operator. Het is de bedoeling dat de operator precies op het juiste moment ondersteund wordt met bijvoorbeeld video’s’.

 

Welke andere projecten start Flanders Make?

De vier andere nieuwe projecten die Flanders Make start, hebben betrekking op het optimaliseren van design voor multi-materiaal structuren; vermijden van botsingen van onbemande voertuigen; een besturingssysteem op basis van 3D beeldverwerking; en context aware control, een besturing die zich aanpast aan de context. Flanders Make is het strategisch onderzoekcentrum voor de Vlaamse maakindustrie. In het virtuele instituut werken meerdere Vlaamse universiteiten samen. Projecten staan altijd open voor deelname door bedrijven. Meer informatie kun je hier vinden.

Augmented Reality is een van de hoofdthema’s op Virtual Revolution begin maart in Veldhoven.

1 comment

Pin It on Pinterest