Made-in-Europe.nu

IoT in de productie hét thema op EMO 2019

Iot in de productie: dat wordt dit jaar een van de kernthema’s op de EMO 2019 in Hannover. En dit thema komt in meerdere beurszones terug op de grootste werktuigmachinebeurs in de wereld. Dat trekt ook de aandacht van bedrijven die je niet zo snel verwacht op een machinebeurs: partijen uit de IT-industrie.

 

Live demonstratie van umati op 100 CNC-machines

 

Dat heeft VDW, de Duitse vereniging van Duitse werktuigmachinefabrikanten, bekend gemaakt op de Nederlandse persconferentie van de EMO, komende september in Hannover. Volgens Christoph Miller, hoofd afdeling beurzen bij de VDW, trekt het thema IoT de aandacht van typische IT-bedrijven zoals IBM, Microsoft, Oracle, GE, SAP en het Duitse Telekom. “We weten dat deze beurszone ook een hoogst interessante omgeving biedt voor IT-aanbieders wanneer ze hun business met de fabrikanten van productietechniek willen stimuleren”, zegt Miller. “Productieplanners investeren tegenwoordig niet uitsluitend in machines, ze willen complete oplossingen zien.

 

IoT gaat ook bij opspansystemen een rol spelen.

 

Aparte area voor software

Het thema IoT komt op meerdere plekken op de beurs terug. Naast de zone IoT in Productie is er een Smart industry area – smart solutions for your business. Hier gaat het om intelligente systemen en componenten voor procesbewaking, ondersteuning van de operator, oplossingen voor dataverwerking. In een forum belichten experts de ontwikkeling die op stapel staan. In het trendforum over smart industry werkt de VDW samen met het Fachverband Software van de VDMA. In de presentaties gaat het onder andere om onderwerpen als machine learning. Een bijzonder punt van aandacht is hoe ziet de rol van de werknemer er in de smart factory uit?

 

Standaard interface

Ongetwijfeld een highlight op de komende EMO wordt de live demo van Umati, de communicatiestandaard die een consortium onder leiding van de VDW ontwikkelt. Deze zorgt voor een eenvoudig op te bouwen communicatie tussen werktuigmachines en softwaresystemen, bijvoorbeeld voor het bewaken van productievoortgang, analyse van performance en de datauitwisseling met de vele industriële platformen en MES- en ERP-systemen die er inmiddels zijn. Umati wordt dit jaar live gedemonstreerd doordat meer dan 100 CNC-machines van uiteenlopende fabrikanten met verschillende besturingen zijn verbonden met een centrale cockpit. Volgens de VDW wordt connectiviteit de sleutel om de meerwaarde van de digitalisering te benutten.

 

Zullen op EMO 2019 eerste Umati-producten worden aangeboden?

Tot dusver zijn 20 use cases gedefinieerd, zoals een kort overzicht van de productie, overzicht van programmavoortgang en machinestatus, afhandeling van een productieorder, aanmaken van foutstatistieken en weergave van de bedrijfstoestand in een tijdsdiagram. Deze worden beschreven met ruim 100 parameters, zoals machine loopt ja/nee. Eind 2018 werd een Joint working group bij OPC UA ingesteld. Sindsdien kunnen degenen die belang hebben bij gereedschaps-machines deelnemen aan de revisie en verspreiding van de standaard. Chistoph Miller: “De VDW gaat ervan uit dat ook eerste producten worden aangeboden waarin vooraf geconfigureerde OPC-UA servers volgens de specificatie in de bijbehorende besturingen geïntegreerd zijn.” Dat is namelijk een van de essentiële voordelen van Umati: als machinebouwers de voorgeprogrammeerde umati server in de machine integreren, is de koppeling met de analysesoftware heel eenvoudig en snel te realiseren.

 

Net als twee jaar geleden is Van Hoorn Carbide een van de Nederlandse deelnemers aan de EMO.

 

Tot nog toe hebben zich voor de EMO meer dan 2.000 bedrijven aangemeld als exposant. Daaronder 16 bedrijven uit Nederland: Ambrell, Cellro, Cosen Europe, DoALL Europa, Greenleaf Europe , Halter CNC Automation, IHI Hauzer Techno Coating, Hembrug Machine Tools, Innogrind, Mayfran International, Schut Geometrische Meettechniek, SCT Tilburg, Style CNC Machines, Tsubakimoto Europe, UNISIGN Produktie Automatisering en Van Hoorn Hardmetaal.

De EMO 2019 vindt van 16-21 september plaats in Hannover. Binnenkort kun je via Made-in-Europa gratis toegangskaarten voor de beurs krijgen.

 


Pin It on Pinterest