Made-in-Europe.nu

Makino: ‘dedicated’ 5-assers

Makino pakt in september op de EMO 2017 uit met een behoorlijk aantal nieuwe of vernieuwde machines. Het sleutelwoord daarbij is ‘dedicated’, aldus P. Anders Ingemarsson, president en CEO Makino Europe. Met name op het vlak van 5-assige machines komt er veel nieuws.

 

Onder meer nieuwe impellermachine

“We hebben niet één oplossing voor alles, maar voor elke toepassing een andere omdat we vanuit de specifieke behoeften van de klanten ontwikkelen”, legt Ingemarsson uit. Een van de nieuwe 5-assers is de a500Z, bedoeld voor complexe producten van moeilijke materialen zoals titanium en gietijzer. Deze machine onderscheidt zich door de de ‘slant bed’ opbouw. De tafel (met B en C-as staan onder een hoek, waardoor de krachten beter worden geleid.

 

Op deze foto van de a500Z is de bijzondere constructie van de tafel goed zichtbaar

 

Compacte impeller machine

De L2 X5 is een andere 5-asser. Makino gaat twee versies hiervan bouwen. De eerste is een 5-assige indexeermachine, bedoeld voor zowel automotive als medische producten. Deze versie kan werkstukken aan tot 80 kg en beschikt over een 16K spindel. De andere versie wordt met een snellere spindel (25k en een high speed 5-assige tafel voor simultaan bewerken een machine, bedoeld voor serieproductie van impellers. Makino denkt dat de L2 X5 qua stuksprijs van de impellers kan concurreren met de meerspindelmachines van andere machinebouwers. Op de EMO integreert Makino bovendien een Scara robot in de machine, die uiterst compact is. De robotcel meet amper een halve vierkante meter.

 

Makino L2
De compacte L2 5 assige machine is er onder andere in een uitvoering voor de productie van impellers.

Snellere MAG3

Nieuw is ook de MAG3 NextGen, een generatie van dit bewerkingscentrum dat een hogere voeding toelaat (50 m / min), een ijlgang in X-richting heeft van 62 m en een versnelling van 1 G. Ook zit er een nieuwe 130 kW spindel op. De slant technologie wordt ook gebruikt in de zwenkkop van de V80S. Op EDM gebied introduceert Makino onder andere de EDAF 3 HEAT. Voor het eerst past Makino de HEAT technologie in een zinkvonkmachine. Hiervoor is een nieuwe generator ontwikkeld, die 44% minder energie verbruikt. Doordat het vermogen tot 240 A kan worden opgevoerd – het dubbele van de oude generator – kan er met fors hogere voedingen worden gewerkt.

 

1 comment

Pin It on Pinterest