Made-in-Europe.nu
Hanwha Techwin co-bot

Europese primeur Dymato: Hanwha Techwin co-bot

Dymato heeft een Europese primeur op de Technishow. De leverancier van CNC machines start met de levering van de nieuwe Hanwha Techwin co-bot. Dymato toont deze co-bot van de 2e generatie op de Technishow voor het eerst op een Europese beurs.

 

2e generatie co-bot flexibeler en makkelijker inzetbaar

De co-bot is voor deze metaalbedrijven een oplossing om flexibel en laagdrempelig te automatiseren, vinden Theo Coffeng en Willem van Dam. Zij zien de HCR-5 als een aanvulling op de industriële robots, zoals Dymato deze samen met partners eveneens blijft leveren. Hanwha Techwin heeft vorig jaar de robotactiviteiten van Samsung overgenomen.

 

Duidelijke scheiding met industriële robot

“De scheiding tussen co-bot en industriële robot is heel duidelijk. Er is geen grijs gebied. Als je een payload nodig hebt van meer dan 12 kilogram, moet je een industriële robot kopen. Ligt de payload lager, dan is de Hanwha Technwin co-bot de oplossing”, zegt Willem van Dam. Allereerst vanwege de flexibiliteit. De co-bot kan namelijk gemakkelijk verplaatst worden van de ene machine naar de andere. “Dat willen jobbers. Ze hebben niet elke machine elke week vol zitten.” Daarnaast is de bediening veel gemakkelijker.


Programmeren via path recording

Hanwha Techwin biedt als optie path recording aan. In plaats dat slechts een beperkt aantal punten wordt geprogrammeerd, slaat de besturing automatisch de volledige baan op als programma. Willem van Dam: “Er zit veel meer intelligentie in de robotbesturing dan bij de eerste generatie co-bots.”

Méér over deze co-bot kun je begin april lezen in het Jaarboek Verspanen 2018.

 

Pin It on Pinterest