Made-in-Europe.nu

Schiess zoekt bescherming om te kunnen reorganiseren

Machinebouwer Schiess gaat zich de komende maanden reorganiseren. Daarvoor maakt het concern gebruik van een speciale mogelijkheid in de Duitse insolventie wetgeving. De rechtbank heeft ingestemd met een zogenaamde self-administration procedure voor twee maanden.

 

Machinebouwer Schiess, een van de oudste machinebouwers in Duitsland, is enkele maanden geleden al begonnen met een heroriëntatie om op lange termijn internationaal concurrerend te blijven. Dat wil men vooral bereiken door aanpassingen in het productportfolio. De focus zal verschuiven richting innovatieve machines en retrofitten. Schiess gaat de activiteiten in grote, minder winstgevende en erg kapitaalintensieve grote projecten afbouwen. Deze focusverschuiving moet tot een betere benutting van de capaciteit zorgen.

 

Heeft Duitse machinebouwer last van inzakken Chinese markt?

 

 

Management blijft aan het roer

Om de reorganisatie komende maanden door te voeren, heeft Schiess bij de rechtbank in Magdeburg met succes een beroep gedaan op de ‘self-administration’ procedure. De insolventiewetgeving in Duitsland biedt deze mogelijkheid als alternatief voor uitstel van betaling. Het verschil is dat de verantwoordelijkheid voor alles bij het bedrijf en het management blijft liggen. Het management is ook verantwoordelijk voor de reorganisatie. “Dit is toegestaan voor bedrijven die in een vroeg stadium zelf in actie komen zodra ze economische problemen signaleren”, legt professor Lucas F. Flöther van Flöther und Wissing uit, door Schiess aangetrokken om het traject te begeleiden.

 

Lopende orders afwerken

De procedure heeft geen effect op de lopende business, benadrukt Robert Tobias, die directeur Dongyan Mei ondersteunt. “We zetten de productie op volle capaciteit door. Alle orders worden op tijd uitgeleverd.” Ook zijn de salarissen van de medewerkers tot eind maart gegarandeerd. Dat schept de financiële ruimte om de reorganisatie in de komende twee maanden door te voeren. Het management praat met de crediteuren. Onderdeel kan een insolvency plan zijn. Ook een nieuwe investeerder aantrekken is een van de opties.

Schiess in Aschersleben werd in 2004 gekocht door het Chinese SYMG Group. Het moederbedrijf ondersteunt de reorganisatie. Afgelopen jaren heeft de machinebouwer meerdere grote projecten in China gedaan. Afgelopen jaar is de Chinese werktuigmachinemarkt flink gekrompen.

 

Pin It on Pinterest