Made-in-Europe.nu

Industrie houdt tempo technologische innovatie niet meer bij

5G: de nieuwe standaard voor draadloze communicatie was dit jaar hét thema op de Hannover Messe. Wie door de hallen vol met aanbieders van Digital Fabrication liep, waande zich op een telecombeurs dan. Deze en andere technologieën om de digitalisering vorm te geven, ontwikkelen zich echter in een veel hoger tempo dan de industrie kan bijbenen. Voor dat risico waarschuwen de analisten van ABI Research, dat met een tien man sterk team de Hannover Messe heeft bezocht.

 

Zo’n 220.000 bezoekers trok de Hannover Messe dit jaar. De afgelopen jaren is de beurs steeds meer het domein geworden van bedrijven zoals Microsoft, Deutsche Telecom, Huawei en Amazon. De interesse voor de digital factor op de beurs liet dit jaar echter een verandering zien. “Een interessante takeaway van de Hannover Messe 2019 is dat bedrijven niet met hun handen in het haar zitten, maar agressief zoeken naar technologie als een manier om de productiviteit te verhogen en de winstmarges te verbeteren”, zegt Stuart Carlaw, Chief Research Officer bij ABI Research.

ABI Research ziet digitalisering nieuwe fase in gaan, maar waarschuwt voor groeiende kloof

Een toepassing van de Universal Robotics cobot: een automatische polijstcel. De krachtsensor in de cobot zorgt voor een exacte polijstbewerking die bij elk werkstuk identiek is.

Connectivity geaccepteerd

De omslag in de houding tegenover het verbinden van machines en productielijnen met de cloud of met lokale servers is dit jaar duidelijk veranderd. De bereidheid dit te doen, neemt toe. Maar, zo stellen de ABI Research analisten in hun whitepaper over de Hannover Messe 2019: de meeste industriebedrijven zijn vooral geïnteresseerd om hun productielijnen te koppelen en data uit te lezen. Concepten zoals voorspellende analyse en de inzet van kunstmatige intelligentie is voor de meesten nog een brug te ver. De analisten vinden dat de aanbieders van deze technologie beter moeten luisteren naar hun klanten. “Minder aannemen en beter luisteren”, zeggen ze in het whitepaper.

Automotive bedrijfskolom leidt digitalisering

Een tweede constatering van het analistenteam is dat de digitale transformatie niet langer een exclusieve aangelegenheid is van de grote multinationals. Er is in toenemende aandacht voor het middenbedrijf. De automotive industrie leidt de digitale transformatie. En dan de totale verticale bedrijfskolom. De analisten van ABI Research constateren verder dat in de automotive industrie als de bal eenmaal rolt, de hele bedrijfskolom ermee te maken krijgt. De digitale transformatie start vaak bij de tier1 en 2 toeleveranciers, die gedwongen worden dezelfde digitale platformen te gebruiken, en rolt zich dan als een sneeuwbal door de hele waardeketen.

Bosch Rexroth had op de Hannover Messe een 5G testvloer ingericht. De AGV’s worden via het lokale 5G netwerk in de fabriek aangestuurd, net als de andere automatiseringsoplossingen.

Acceptatie  van cloud oplossingen groeit

Een derde interessante opmerking is dat de discussie over wel of niet kritische data naar de cloud sturen, begint te kantelen. “Vorig jaar was een krachtig nee-nee voor het naar de cloud brengen van kritische data eigenlijk een uitgemaakte zaak. Dat begint te veranderen.” Er wordt steeds vaker voor een mix van cloud en lokale edge capaciteit gekozen. “Tegelijkertijd begint het informeren van de markt over de voordelen van de cloud zijn vruchten af te werpen.”

Additive Manufacturing wordt onderdeel van Industrie 4.0 strategie

Immens aanbod van nieuwe technologie

Het technologie-aanbod dat over de industrie wordt uitgestort, is immens. Additive manufacturing bijvoorbeeld, dat volgens ABI Research zich steeds meer ontwikkelt als een Industrie 4.0 strategie. “Ongeacht waar je je in de productieketen bevindt, additive manufacturing kan uiteindelijk je business raken”, waarschuwen de analisten. Industriële toepassingen van Augmented Reality is een ander thema, dat snel aan belang wint. De analisten van ABI Research waarschuwen echter voor een mismatch, doordat de meeste aanbieders onvoldoende focus hebben op toepassingen voor een specifiek segment. De co-bot markt wordt volgens hen nog steeds gedomineerd door Universal Robotics. Concurrenten worstelen met de vraag hoe zich te differentiëren. Meer aandacht voor het midden- en kleinbedrijf is ene van de gehoorde strategieën. Verder was er bij bijvoorbeeld Autodesk en PTC te zien hoe dankzij Internet of Things data uit de gebruiksfase van het product worden teruggeleid naar de ontwerpers. De echte closed loop keten bestaat. Locatiebepaling in de fabriek wint momentum. Steeds meer partijen bieden hiervoor oplossingen en platformen. Volgens de analisten focussen deze partijen te veel op een totaal oplossing: hardware en platform. Dat hoeft niet altijd de beste aanpak te zijn.

kunstmatige intelligentie
Een voorbeeld van de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) in robots. In dit geval herkent AI wanneer het boorgereedschap dat de profielen voor een vliegtuigromp boort, slijtage vertoont en vervangen moeten worden.

Ligt het tempo niet te hoog voor de gebruikers?

ABI Research laat ook een duidelijke waarschuwing doorklinken in het whitepaper over de Hannover Messe 2019. De technologie ontwikkelt zich momenteel veel sneller dan de bedrijven aan kunnen. Stuart Carlaw waarschuwt voor de steeds groter wordende kloof tussen wat technologie ontwikkelaars aanbieden en de skills in de bedrijven om de technologie goed in te zetten. “Het tempo van de technologische vooruitgang ligt hoger dan het vermogen van de meeste bedrijven om nieuwe technologische oplossingen te begrijpen, te implementeren en te maximaliseren in termen van operationele voordelen. Deze moderne vaardighedenkloof zal alleen maar groter worden. Daarom moeten de technologieaanbieders hun oplossingen vereenvoudigen.”

Het ABI Research whitepaper over de Hannover Messe 2019 kun je hier downloaden.


Pin It on Pinterest