Made-in-Europe.nu

China: niet alleen grootste robotmarkt maar ook de leidende

China is al veruit de grootste afzetmarkten voor robots, nu wil het land een stevigere positie opbouwen in de wereldwijde robotindustrie. In vijf jaar tijd is het land op de ranglijst van robotdichtheid opgeschoven van een 25e plaats in de wereld naar een 9e.


Het nieuwe vijfjarenplan voor de robotica-industrie in China, dat door het ministerie van Industrie en Informatietechnologie (MIIT) in Beijing is bekendgemaakt, is gericht op de bevordering van innovatie. Daardoor moet China een wereldleider op het gebied van robottechnologie worden en niet alleen de grootste robotmarkt zijn.

Robottechnologie in China groeit door, robotdichtheid 9e in de wereld

Robots het belangrijkste

“Robots zijn het belangrijkste equipment van de moderne industrie. Het nieuwe 5-jarenplan leidt de digitale ontwikkeling en intelligente opwaardering in China en helpt ook de wereldwijde vooruitgang van de robottechnologie te bevorderen”, zo zegt Song Xiaogang, directeur en secretaris-generaal van de China Robot Industry Alliance (CRIA). Het plan is een blauwdruk voor het stimuleren van de ontwikkeling van hoogwaardige Chinese robottechnologie. Dit gaat samen met de digitalisering in de industrie.

China 9e plek qua robotdichtheid

De International Federation of Robotics (IFR) constateert in het recente rapport over de wereldmarkt voor robots dat China de grootste markt is. Gemiddeld groeit het aantal robots al 5 jaar op een rij met 20% per jaar. En die staan lang niet allemaal in de auto-industrie, zoals menigeen wellicht denkt. 42% van alle industrierobots in China staat in de maakindustrie voor het automatiseren van handling; 21% van de robots betreft een lasrobot. De cijfers van IFR laten de sprong zien die China op automatiseringsgebied heeft gemaakt. In 2015 telde de Chinese industrie per 10.000 werknemers slechts 498 robots. In 2020 waren dit 249 robots per 10.000 werknemers.

27% van de Chinese markt in handen lokale spelers

Hier ligt dus een mooie robotmarkt voor buitenlandse producenten. Die hebben volgens de IFR hun marktaandeel redelijk constant weten te houden in de loop der jaren. In 2020 was dit 73%. Anders gezegd: 27% van alle industriële robots in het land is door een Chinese producent gemaakt. Zij leveren vooral aan de binnenlandse markt. In een artikel in Nikkei Asia werd vorig jaar nog gezegd dat de Chinese producenten worstelen met hun concurrenten uit Japan en Europa. Ondanks het 30% prijsverschil geven blijkbaar veel bedrijven de voorkeur aan de robots uit Japan en Europa. In 2020 waren dat ruim 45.000 robots. In China staan inmiddels 943.200 robots die operationeel zijn in de industrie.

Pin It on Pinterest