Twente heeft sinds kort een Data Community Twente, bedoeld om de datagedreven koplopers kennis te laten uitwisselen. Deze community is de opmaat naar een koppositie van Twente als het om data gaat. “Ik denk dat Twente dé Brainport van Nederland kan worden op het gebied van data”, zegt Fleur Bake, co-founder Data Community Twente.


Afgelopen zomer werd Data Trainee gelanceerd met als doel om jonge data talenten in Twente praktijkervaring te bieden middels een data traineeship. De Data Community Twente is een logische vervolgstap, vinden de oprichters Fleur Bake en Rowin du Gardin. Hij zegt: “Zo kunnen we niet alleen onze relaties verbinden aan jong data talent, maar juist een platform bieden aan alle organisaties en data talenten uit de regio die data mogelijkheden willen herkennen, erkennen, benutten en slim toepassen.” De community moet zich ontwikkelen tot de gezamenlijke regionale kennisbron op het vlak van data.

Nieuw initiatief biedt platform voor kennisuitwisseling tussen datagedreven organisaties

Data geletterdheid verhogen

Veel organisaties in Twente zien in dat data noodzakelijk is om toekomstbestendig te worden en te blijven. Het hoe en waarom blijven tot nu toe vaak onbeantwoord. Dit is dé reden waarom Data Community Twente is opgericht. Door data kennis te delen en te vergaren kunnen organisaties samen het hoe en waarom beantwoorden. Zo verhogen ze samen de Twentse data geletterdheid. Data Community Twente streeft ernaar samen met de deelnemers de data geletterdheid binnen (groot) Twente te verhogen. Twente kent veel organisaties die koploper zijn in hun eigen branche, zoals in de (med)tech en IT sector. Deze (datagedreven) voorlopers hebben veelal dezelfde data domeinen als andere organisaties. Het nieuwe platform zet verschillende data domeinen centraal tijdens kennisevents. Zo kunnen medewerkers van verschillende organisaties van elkaar leren en met elkaar sparren.

Positieve respons uit de regio

Het concept is positief ontvangen in de regio. “Twente Board moedigt community building op dit onderwerp enorm aan. We hechten waarde aan kennisdeling en Data & AI is een onderwerp waar iedere organisatie mee te maken heeft. Wij vinden het goed om te zien dat ondernemers in Twente het initiatief nemen en hun krachten bundelen om te gaan samenwerken op het gebied van digitale innovatie en het verhogen van digitale geletterdheid van de ondernemers in de regio”, zegt Victor-Jan Leurs, directeur bij Twente Board.

De eerste activiteiten staan al op de agenda. Op 17 maart is er een Masterclass voor HR en planners over personeelsplanning voor de toekomst. met een krappere arbeidsmarkt een thema. Van 20 tot en met 24 april doet de Data Community Twente mee aan Dutch Innovation Days, een vijfdaags innovatiefestival op meerdere locaties in Twente.  

Pin It on Pinterest