Peter Timmerman van Gereedschapmakerij Timmerman in Lienden wil in 2023 met de motor de prestigieuze Dakar Rally rijden. Ceratizit Nederland ondersteunt de Nederlandse metaalbewerker met een sponsorovereenkomst. Onder de hashtag #RallyManiacs kun je de voorbereidingen van de gereedschapmaker én hoe Ceratizit gereedschappen voor de motorsport worden inzet, volgen. Hiermee wil Ceratizit de maakindustrie promoten bij het grotere publiek.


“Dakar is dé ultieme rally en daar wil je als enduro rijder gewoon aan mee doen. Maar dat is niet zo heel eenvoudig”, zegt Peter Timmerman. Volgende week rijdt hij als enduro rijder de Andalucia Rally, een kwalificatiewedstrijd voor de grote Dakar Rally. Later dit jaar volgt nog de Rallye du Maroc.

Dakar-voorbereiding gereedschapmaker Peter Timmerman centraal in promotiecampagne gereedschapproducent

De Ceratizit gereedschappen worden veelvuldig ingezet in de motorsport.

Kwalificatie voor Dakar

Via deze wedstrijden moet hij zich voor Dakar kwalificeren. Peter Timmerman rijdt op een Husqvarna motorfiets de Dakar Rally in de zogenaamde Kistklasse. De naam zegt het al: ze mogen alleen onderdelen gebruiken die in de kist zijn opgeslagen. En ze moeten alles zelf doen, ook het onderhoud. Peter Timmerman: “Het kistklassement is de ultieme overlevingstocht want je staat er tijdens de rally helemaal alleen voor. Dat geeft net die extra kick wanneer je over de finish rijdt.”

Het idee achter de sponsorcampagne

Omdat alle voorbereidingen veel kosten, heeft de gereedschapmaker Ceratizit benaderd om te sponsoren. Voor Tinus Zuetenhorst, directeur Ceratizit Nederland, zijn de raakvlakken tussen de enduro motorsport en de fabrikant van verspanende gereedschappen evident. Het concern is al langer gereedschappenleverancier voor producenten in de motorsport. “Er is veel synergie tussen de motorsport en de maakindustrie. Naast dat onze verspanende gereedschappen aan de basis staan van allerlei onderdelen, is er in de branche ook veel interesse in motorsport en Dakar. De samenwerking met Timmerman is dus een perfecte manier om verspaning en productietechniek onder de aandacht te brengen bij een breed publiek.” Daarmee wil de gereedschappenfabrikant mensen aanzetten om een verspaningsopleiding te kiezen, om zo het tekort aan vakmensen op termijn terug te dringen.

Bijeenkomsten bij hightech producenten

Ceratizit gaat daarbij verder dan enkele stickers op de motorfiets waarmee Peter Timmerman straks in Dakar aan de start verschijnt. Daarom wordt via video’s en artikelen in de aanloop duidelijk gemaakt welke rol productietechnologie speelt in de motorsport. Om juist ook kinderen en ouders de mooie kant van de maakindustrie en met name de verspaningstechniek te tonen, wil de gereedschappenfabrikant bijeenkomsten organiseren bij hightech bedrijven om de connectie tussen productietechniek, gereedschappen en een rallymotor te presenteren. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor een aantal Nederlandse producenten van motoronderdelen. “Belangrijk voor de maakindustrie is dat we laten zien dat arbeidsplekken schone ruimtes zijn met moderne computertechnieken en vergaande automatiseringsoplossingen”, zegt Tinus Zuetenhorst.

Pin It on Pinterest