RoboJob heeft een doe-het-zelf cobot voor het automatisch beladen van CNC-machines ontwikkeld: Coby. De Fanuc CRX-10iA/L cobot kan zonder interface aan frees- en draaimachines worden aangesloten mits deze aan enkele voorwaarden voldoen. De verkoop gaat via een webshop en de koper installeert zelf de complete automatisering binnen een dag.


De 90 deelnemers aan de eerste Benelux editie van RoboJob Automation Team Day in Heist-op-den-Berg hebben al een preview van Coby gekregen. RoboJob gaat de doe-het-zelf cobot voor de verspaning eerst aan vijf klanten in de Benelux leveren om daarvan feedback te verzamelen. “Vanaf begin 2023 willen we dan Coby in serie gaan produceren”, zegt Jelle De Roovere, Business Development Manager. Hij bestempelt Coby als een zeer laagdrempelige CNC-automatisering voor de onderkant van de markt.

Klant installeert zelf complete automatisering voor CNC-machines binnen één dag

Grote vraag naar low end automatisering

Coby was voor de meeste deelnemers aan Automation Teams Day in de fabriek van RoboJob dé verrassing. Na jarenlang steeds hoogwaardigere robotsystemen te hebben ontwikkeld, tot en met de twee verschillende Tower versies, gaat RoboJob nu de totaal andere kant op. “We zien dat er een grote vraag is naar low end automatisering. In de markt leeft de perceptie dat een CNC-machine automatiseren met een cobot eenvoudig is, maar we stellen vast dat dit in de praktijk toch lastiger is”, legt Jelle De Roovere uit. Daarom heeft de automatiseerder zelf een systeem ontwikkeld, dat voor net geen €65.000  inclusief één grijper eerdaags in de webshop besteld kan worden. Coby komt in een kist, de gebruiker neemt zelf de installatie voor z’n rekening. 

Installatie binnen een dag

RoboJob heeft dit zo eenvoudig gemaakt, dat een CNC-operator de cobot met de stacking tafel van de Turn- en Mill Assist binnen een dag zelf installeert. Dit komt mede doordat de cobot al in de fabriek wordt gekalibreerd en de operator via een installatie wizard door de stappen wordt geleid voor na kalibratie. Omdat een cobot wordt gebruikt, zijn geen extra veiligheidssystemen nodig. Qua programmering van de Fanuc cobot, die effectief stukken van 5 kilogram kan tillen, maakt Coby gebruik van hetzelfde platform als de Turn- en Mill Assist. Hoewel Coby als een zelfstandig merk met eigen kleuren en logo in de markt wordt gezet, heeft het systeem wel de brains van de RoboJob robots, zo klonk het bij de presentatie.

Machine-interface blijft bij Coby achterwege

Een van de bijzonderheden aan het systeem is dat RoboJob de machine-interface achterwege laat. Dit is een van de onderdelen die de gewone robot duurder maken, omdat de machinebouwers deze interface moeten leveren. RoboJob heeft als alternatief hiervoor de Coby-box ontwikkeld die draadloos met Coby communiceert via een zelf ontwikkeld protocol. Voorwaarden zijn wel dat de CNC-machine een automatische deur heeft en een minimale deuropening van 400 mm. Voor de bediening van CNC-machines waarmee geen elektrisch signaal kan worden uitgelezen, is er als optie de knoppendrukker beschikbaar. Een mechanisch systeem zorgt dat de juiste knoppen worden ingedrukt. 

RoboJob slaat met Coby een heel nieuwe weg in, zowel qua cobottechnologie als ook qua businessmodel. In Solutions Magazine van augustus kun je een uitgebreider artikel over Coby lezen. Nog geen abonnee? Meld je hier gratis aan.  

3 gedachten over “Coby: de laagdrempelige doe-het-zelf cobot van RoboJob

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest