Made-in-Europe.nu

Reshoring biedt volgens RoboJob CEO ongekende kansen

Voor de Europese maakindustrie liggen er momenteel grote kansen doordat OEM’s daadwerkelijk bezig zijn met reshoring. “In de 36 jaar dat ik in de maakindustrie bezig ben, hebben zulke kansen zich nooit voorgedaan. Robotisatie is een van de key parameters waarmee we de industrie kunnen terugnemen”, zegt Helmut de Roovere, CEO van RoboJob.


Helmut de Roovere was deze week een van de vier panelleden in het Technology Debate op Machineering. Hierin draaide het om de noodzaak van digitalisering en automatisering, waarvan overigens niet alle bezoekers overtuigd waren. Een poll tijdens het debat liet onder andere zien dat 44% robotisering nog niet echt overwogen heeft. Paul Ribus, directeur Fanuc Benelux, vond het percentage van 44% verrassend. “De awareness in de markt wat kan met robotisering en hoe eenvoudig dit is, is nog niet doorgedrongen tot de kleine bedrijven.”

Niet automatiseren heeft ook een prijs

Helmut de Roovere: ongekende kansen

Terugverdientijden van 6 maanden tot 2 jaar

De reshoring trend biedt enorme kansen, iets waar De Roovere momenteel vooral bedrijven in het vroegere Oost Europa volop van profiteren. Daar krijgt RoboJob veel aanvragen voor automatisering. Hij zei tijdens het debat op Machineering nooit eerder deze beweging te hebben gezien. “Ik heb alleen maar werk zien verdwijnen, de-lokalisatie. En nu zien we de omgekeerde beweging. Voor het eerst in mijn carrière komt er werk terug naar Europa.” Volgens Helmut De Roovere moeten mkb-maakbedrijven in de Benelux profiteren van de kennisvoorsprong op automatiseringsgebied die in de Benelux aanwezig is. Terugverdientijden van laagdrempelige automatisering liggen momenteel tussen de zes maanden en twee jaar. “Kleine bedrijven moeten beseffen dat de beslissing om niet te automatiseren ook een kostprijs heeft.”

Dankzij de automatisatie kun je schalen als de vraag van de klanten toeneemt

Structureel flexibeler dankzij automatisering

Wat bedrijven zich moeten realiseren aldus de CEO van RoboJob, is dat robotisering het bedrijf structureel flexibeler maakt. “Qua personeel richt je het bedrijf in op de minimale vraag; dankzij de automatisatie kun je schalen als de vraag van de klanten toeneemt. Daarmee kunnen we de internationale concurrentiestrijd aan gaan.” De volatiliteit in de orderboeken zal namelijk groot blijven. De misvatting die hij vaak ziet, is dat bedrijven kijken naar de uren dat de robot operationeel is, terwijl de aandacht juist moet uitgaan naar de uren dat de spindel draait. “Dat is een misvatting. Je verdient geen geld als de robot draait, de machine moet draaien.”

Het debat werd geleid door Karl D’Haveloose. Naast hem Jurgen Chanterie (Adopt ID), Nick Vanden Broecke (Siemens) en Paul Ribus (Fanuc).

Meer factureren

Volgens de Roovere is de enige verkeerde keuze die maakbedrijven in het reshoring tijdperk kunnen maken, is niet mee gaan in de trend van digitalisering en robotisering. Waar het om gaat is de productie minder afhankelijk te maken van technische mensen. Het aantrekken hiervan zal alleen maar moeilijker worden. “Meer factureren met minder vakmensen.”

Een uitgebreid verslag van het Technology Debate op Machineering kun je lezen in de volgende editie van Solutions Magazine

RoboJob organiseert op 20 april de RoboJob Experience Day, bedoeld voor studenten en werkzoekenden. Momenteel telt het bedrijf 80 medewerkers, maar er staan nog steeds vacatures open. Inschrijven voor een van de sessies kan via deze link.

Pin It on Pinterest