Fokker gaat het waterstof aangedreven vliegtuig Fokker Next Gen ontwikkelen in het 3DExperience-platform van Dassault Systèmes. Fokker wil zo een holistisch digitaal ecosysteem bouwen voor de hele waardeketen rond het nieuwe vliegtuig.


Fokker Next Gen heeft een visie op een wereld waarin luchtvervoer wordt aangedreven door een divers scala aan schone, hernieuwbare energiebronnen. He eerste geplande product hiervoor is een vliegtuig zonder CO2-uitstoot dat afstanden tot 2.500 kilometer kan vliegen en plaats biedt aan 120-150 passagiers. Fokker Next Gen bevindt zich momenteel in de ontwikkelingsfase van het aanpassen van een Fokker 100-vliegtuig om de haalbaarheid van straalmotoren op waterstof aan te tonen. Het ambitieuze bedrijf heeft plannen om het ontwerp van hun duurzame vliegtuig van de volgende generatie tegen het einde van 2024 te onthullen.

Heel digitaal ecosysteem voor waardeketen waterstof aangedreven vliegtuig

Fokker Next Gen en Dassault Systèmes hebben een Memorandum of Understanding ondertekend. Deze markeert de gedeelde visie wat betreft een groene luchtvaart. Op de foto van links naar rechts: John Kitchingman (Dassault Systemes); Juriaan Kellermann (Fokker Next Gen;) Tom Kalkman, (Keonys Benelux) en Marc Overton (Dassault Systemes). Foto’s Fokker Next Gen

Digitaal ecosysteem voor hele waardeketen

Door de kracht van het 3DExperience-platform in de cloud te benutten, ontwikkelt Fokker Next Gen niet alleen een vliegtuig, maar creëert het ook een holistisch digitaal ecosysteem voor hun gehele waardeketen. Het platform faciliteert multidisciplinaire ontwikkeling, geleid door principes van systeemengineering, om een virtuele tweeling van het vliegtuig en de bijbehorende productiefaciliteiten te genereren. Samenwerken met het Aerospace & Defense Industry-team van Dassault Systèmes zal de groei van Fokker Next Gen in de industrie aanzienlijk versnellen. “Onze samenwerking met Dassault Systèmes en Keonys markeert een aanzienlijke stap in de richting van het verwezenlijken van onze missie”, aldus Juriaan Kellermann, CEO van Fokker Next Gen. “Met hun geavanceerde technologie en onwrikbare steun hebben we vertrouwen in onze capaciteit om de luchtvaartindustrie opnieuw vorm te geven en de weg te effenen voor een duurzame toekomst.”


Koolstof neutrale luchtvaart

John Kitchingman, Senior Vice President, Global Customer Engagement, Dassault Systèmes, zegt overtuigd te zijn dat de virtual twin technologie van het 3DExperience-platform een cruciale stap zal zijn in de weg naar het realiseren van een duurzame, koolstof neutrale luchtvaart.  De samenwerking tussen de bedrijven markeert volgens Juriaan Kelleman een belangrijkste stap in de ontwikkeling van waterstof aangedreven vliegtuigen. “Met hun geavanceerde technologie en onwrikbare steun hebben we vertrouwen in onze capaciteit om de luchtvaartindustrie opnieuw vorm te geven en de weg te effenen voor een duurzame toekomst.” Keonys is de strategische partner die de samenwerking gaat managen.

De missie van Fokker Next Gen wordt gesteund door een subsidie van 25 miljoen euro van de Nederlandse overheid als onderdeel van het Luchtvaart in Transitie-programma.

Pin It on Pinterest