Ook in de Duitse verspanende industrie staat robotisering hoog op de agenda. GF Machining Solutions presenteerde tijdens Solutions Days Europe in Schorndorf een breed scala aan automatisering. Misschien wel het meest in het oogspringend: de Zwitserse machinebouwer gaat de Cellro Xcelerate X20 onder eigen label verkopen.

 

Zwitsers gaan de compacte robotcel van Cellro onder eigen label verkopen

Met de Mikron Mill freesmachines heeft GF Machining Solutions vaste voet aan de grond gekregen in de freesmarkt. Een kleine 8000 machines zijn momenteel in Europa in gebruik. In toenemende mate willen kopers de machine met een automatisering kopen, zo liet Christian Jung, verantwoordelijk voor de Duitse markt, tijdens het event in Schorndorf weten. Bij de Mikron Mill P 500, die onlangs nog op de TechniShow te zien was bij Laagland, kiest de machinebouwer voor een bijzondere oplossing. De 5-assige freesmachine kan aan de achterzijde door de robot worden beladen. Hierdoor blijft de machine voor enkelstuk en instellen maximaal toegankelijk.

In Schorndorf stond de Xcelerate (nog in Cellro kleuren) naast de Mikron Mill S 400 U.

 

Cellro systeem in GFMS kleuren

Nieuw qua automatisering is de compacte Xcelerate X20, die GF Machining Solutions onder eigen label gaat leveren, maar die door Cellro wordt gebouwd. Op de show in Schorndorf stond nog een Cellro uitvoering, maar Morris Matthes, verantwoordelijk voor automatisering, liet in zijn presentatie al een afbeelding zien van de compacte cel in de huisstijl van GF Machining Solutions. Deze komt bij de andere freesmachines naast de machine te staan.

 

Op de Mikron Mill P 500 UD liet Mikron zien hoe hoge spaanprestaties samen kunnen gaan met super nauwkeurig nafrezen voor hoge oppervlaktekwaliteiten.

 

Messenger dit kwartaal beschikbaar

Een andere noviteit die de machinebouwer bekend maakte, is dat in de loop van dit kwartaal alle nieuwe machines, zowel voor frezen als EDM, standaard geleverd worden met de RConnect box. Dit is de gateway die de CNC machine verbindt met het lokale of cloudgebaseerde Industrie 4.0 platform. Ook komt er binnenkort een Messenger service beschikbaar. Machines waarbij RConnect is geactiveerd, zijn dan via een Messenger app toegankelijk voor de operator. Deze kan via zijn smartphone de status van de machine controleren. Later in het jaar volgt er nog een dashboardfunctie. Hierbij is de status van meerdere machines te zien en kunnen data geanalyseerd worden om tot verbeteringen van het proces te komen. Momenteel wordt onderzocht tot welk bouwjaar machines terugwaarts compatible gemaakt gaan worden.

GF Machining Solutions heeft een eigen vestiging in de Benelux. De Mikron freesmachines worden via Laagland verkocht.