Made-in-Europe.nu

SHW Werkzeugmaschinen: uitstel van betaling ondanks volle orderportefeuille

Booming markten en grote orders staan niet altijd automatisch garant voor succes. Dat blijkt momenteel in Duitsland, waar SHW Werkzeugmaschinen uitstel van betaling heeft aangevraagd. Een Chinese klant die een mega-order niet heeft afgenomen, heeft de bekende machinebouwer in liquiditeitsproblemen gebracht.

 

Hans Blomen: “Jammer, maar SHW kan hier sterker uit komen”

Limas dat sinds begin dit jaar SHW Werkzeugmaschinen vertegenwoordigt, beleeft nog niet veel plezier aan de uitbreiding van de portefeuille. Recent heeft de machinebouwer namelijk uitstel van betaling gevraagd. De oorzaak van de problemen gaan terug tot begin 2017, toen de markt voor grote CNC machines afkoelde. SHW Werkzeugmaschinen wist in die tijd echter enkele grote Chinese orders in de wacht te slepen. Voor een deel hebben Chinese klanten deze niet afgenomen.

 

Liquiditeitsproblemen en 20% groei in orders

Oplopende verliezen en krapper wordende liquiditeit hebben in het najaar van 2017 tot een financiële crisis bij de machinebouwer geleid. De aantrekkende orderportefeuille in de tweede helft van 2017 heeft dat niet kunnen goed maken. De voor 2018 beoogde omzet was begin dit jaar al volledig geboekt; een dubbelcijferige groei vergeleken met 2017. Deze positieve ontwikkeling kon de verliezen echter niet goed maken. Nieuwe orders leggen in de kapitaalintensieve machinebouw immers beslag op liquiditeiten, die bij SHW ontbreken. Onlangs zag directeur Bernd Grupp geen andere uitweg dan uitstel van betaling aan te vragen. Voor Hans Blomen, directeur van Limas, kwam dit als een verrassing. “Ik wist dat er moeilijkheden waren, maar dit had ik niet verwacht. Het heeft mede te maken met Duitse wetgeving die verplicht uitstel van betaling aan te vragen als verliezen in één jaar niet direct gedekt kunnen worden.”

 

De inzinking in de markt voor grote machines begin 2017 én het niet afnemen van een grote order heeft de machinebouwer in liquiditeitsproblemen gebracht.

 

Positief over doorstart

Curator is Martin Mucha van Wintergerst Societät für Unternehmer-Beratung. Hij is optimistisch over een doorstart van de onderneming, waar zo’n 300 mensen werken. “De eerste stap is dat we de lopende activiteiten stabiliseren. Ik zie na een eerste snelle controle echter al reële kansen om het bedrijf met een attractieve machineaanbod in de loop van dit proces te saneren.” Volgens hem is SHW in de markt voor werktuigmachine goed ingevoerd en is het bedrijf voor bekende namen in sectoren zoals de automobielindustrie, bouw- en landbouwmachines, transport en ook motoren een belangrijke partner. Directeur Grupp wil eveneens alle opties voor een doorstart onderzoeken. Hij betreurt het dat het bedrijf ondanks een goed gevulde orderportefeuille en vele overuren in de productie geremd wordt in de herstructurering. Met de freeskoptechnologie en het modulaire machineconcept is SHW Werkzeugmaschinen volgens hem klaar voor de uitdagingen in de markt.

 

Sterker, net als Matec

Ook Hans Blomen is optimistisch. “Het is nu zaak voor SHW om eventueel met onze ondersteuning de service aan bestaande klanten veilig te stellen. Verder ga ik uit dat er een doorstart komt.” Hierdoor kan het bedrijf uiteindelijk sterker uit de crisis komen, zegt Hans Blomen, verwijzend naar Matec dat enkele jaren geleden door dezelfde problemen ging. “Matec draait nu volop. Het bedrijf is sterker uit de problemen gekomen.”

 

Pin It on Pinterest