Made-in-Europe.nu

Grondlegger van huidig Trumpf-concern overleden

Professor Berthold Leibinger (87) is overleden. Hij kan beschouwd worden als de grondlegger van het huidige Trumpf, een van de wereldspelers op het gebied van lasertechnologie. Twee van zijn drie kinderen zitten nu in het management van de machinebouwer.

 

Professor Berthold Leibinger (87) overleden

Toen Berthold Leibinger na twee jaar in de VS te hebben gewerkt in 1961 terugkwam naar Duitsland, ging hij aan de slag bij Trumpf. De machinebouwer bestond toen weliswaar al een flink aantal jaren (vanaf 1923), in de jaren zestig werden nieuwe technologieën op de markt gebracht. Berthold Leibinger kreeg vanwege de vele uitvindingen aandelen in het bedrijf en werd vanaf 1966 partner en algemeen directeur. De introductie van de eerste CNC-besturing in de Trumpf machines kun je beschouwen als een belangrijke mijlpaal voor de onderneming.

 

Pionier in industriële laserapplicaties

Het echte omslagpunt komt in de jaren zeventig, als via Carl Haas lasertechnologie in huis wordt gehaald. In 1972 kopen Berthold Leibinger en zijn partner Hugo Schwarz alle aandelen van Christian Trumpf, tot dan toe de belangrijkste aandeelhouder. Op dat moment haalt de onderneming al een omzet van 73 miljoen DM en werken er 800 medewerkers. Vanaf het midden van de jaren tachtig is de laser een steeds grotere rol gaan spelen. In 1985 werd de eerste eigen CO2 laser gepresenteerd. Berthold Leibinger zag meer dan de concurrenten de potenties van werken met licht. Tegenwoordig wordt hij gezien als een van de pioniers in de industriële toepassingen voor lasertechnologie. Denk daarbij niet alleen aan lasersnijden in plaatbewerken, ook aan micro laserbewerken met ultrakorte pulslasers, 3D metaalprinten en de EUV-technologie van ASML waar Trumpf een belangrijke rol in speelt. Trumpf haalde in het net afgesloten boekjaar 2017/18 een omzet van 3,6 miljard euro.

Berthold Leibinger heeft veel posities bekleed bij tal van Duitse organisaties, zowel in de industrie als ook in het sociaal-maatschappelijk werkveld. In 2005 heeft hij de leiding over het bedrijf overgedragen aan twee van zijn drie kinderen, Nicola Leibinger-Kammüller en Peter Leibinger. Professor Leibinger is 16 oktober overleden na een lang ziekbed. Hij zou 26 november 88 jaar zijn geworden.

 

Pin It on Pinterest