Xometry

Het Amerikaanse Xometry heeft het Duitse Shift gekocht. Dit is Europa’s grootste marktplaats voor on-demand productie van maakdelen. Hiermee vult Xometry de strategie om snel voet aan de grond te krijgen op de Europese markt in. Het start in een klap in 12 nieuwe landen.


Enkele maanden geleden heeft Robert Bosch Venture Capital een belang genomen in het Amerikaanse online platform voor de maakindustrie Xometry. Samen met andere investeerders kreeg het platform een kapitaalsinjectie van $55 miljoen dollar. Een deel van dat geld wordt nu gebruikt om de stap naar het Europese continent te maken. “Globale expansie is voor ons een cruciale stap”, zegt CEO Randy Altschuler. “Veel van onze klanten, zoals BMW en Bosch, zijn wereldwijd actief. We kunnen hen beter bedienen met een wereldwijd netwerk.”

Netwerk van Europese maakbedrijven

Shift is een netwerk van Europese maakbedrijven, gevestigd in de buurt van München. Via de online marktplaats zijn de bedrijven gekoppeld aan het platform. Klanten van het platform hebben via Shift toegang tot honderden CNC machines. Het platform gaat nu verder als Xometry Europe; co-founder Dmitry Kafidov treedt samen met de andere oprichter Albert Belousov toe tot de directie van Xometry Europe. “Wij staan te trappelen van ongeduld om de technologie van Xometry als hefboom om onze Europese activiteiten op te schalen”, zegt Kafidov. Het platform breidt meteen het aanbod uit met additive manufacturing en spuitgieten.

Meer dan 4000 maakbedrijven

De belangrijkste investeerder in het Europese platform, Cherry Ventures, krijgt nu een belang in Xometry. Xometry heeft in totaliteit sinds de start in 2013 zo’n $118 miljoen opgehaald bij investeerders. In die periode is het gegroeid naar een organisatie met meer dan 300 medewerkers. Wereldwijd hebben zich meer dan 4000 maakbedrijven aangesloten bij het platform. Sinds enige tijd maakt het elk kwartaal een eigen index bekend, die aangeeft hoe het sentiment onder de aangesloten maakbedrijven is. Voor het laatste kwartaal van 2019 verwachten minder bedrijven groei dan begin dit jaar (57% versus 67%). Het vinden van goede vakmensen blijft een van de pijnpunten voor de bedrijven.

1 gedachte over “Xometry koopt grootste Europese marktplaats voor on-demand productie

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest