Wie zijn ogen goed de kost gaf op het Open House van Mazak, ontdekte hoe digitalisering en nieuwe technologie de metaalbewerking veranderen. Van additive manufacturing tot Kunstmatige Intelligentie en flexibele automatisering: de trends in moderne verspaning waren in Leuven te zien. 


De nieuwe 5-asser van Mazak was weliswaar de primeur die de machinebouwer tijdens het Open House liet zien, samen met de partners werd duidelijk de richting geschetst waarin de moderne verspaning zich begeeft. RoboJob demonstreerde met de Tower Advanced hoe flexibele productie-automatisering eruit ziet. De robot wisselt de spankop (spantang) van Hainbuch. “Wat anderen met de hand doen in enkele seconden, doet de robot automatisch”, aldus Peter Boot van BIS Specials, die Hainbuch vertegenwoordigt. RoboJob heeft zelf een interface ontwikkeld voor het wisselen van de spankop. Naast de Tower staat het magazijn met verschillende systemen. Hainbuch levert deze spankoppen voor zowel ronde als vierkante producten. “En eventuele kunnen we zelfs speciale uitvoeringen maken voor bijvoorbeeld profielen.” De Tower Advanced is hiermee uitermate geschikt voor de automatisering van de ‘high mix, low volume’ productie in de verspaning.

RoboJob wisselt automatisch de spankop van Hainbuch.

Vision in de verspaning

Het Belgische automatiseringsbedrijf Armin heeft bij Mazak het automatisch beladen met een robot met visionsysteem gedemonstreerd. De camera bekijkt van bovenaf de complete cel en detecteert waar werkstukken liggen en waar ze na de bewerking geplaatst moeten worden. programmering wordt hiermee nog verder teruggebracht en de flexibiliteit verhoogd.

Armin past visionsystemen toe in deze robotcel.

Multitasking en opspannen

Bij multitasking, zoals op de Mazak Integrex J200, speelt spantechnologie een cruciale rol om het maximale rendement uit zo’n machine te halen. Spantech demonstreerde op de Integrex machine de nieuwste technologie van Innoflex, de zelfcentrerende vierklauw. “Of het werkstuk recht of rond is, of zelfs ongelijke zijden heeft, je spant altijd binnen een paar honderdsten nauwkeurig op”, aldus Ronald van Lente van Spantech. Door de speciale constructie hoeft aan het spangereedschap niks aangepast te worden als men van rond naar rechthoekig wisselt. “Daarom zie je deze oplossing steeds vaker op Integrex machines. We hebben steeds vaker projecten samen met Mazak.” Voor freesdraaicentra toonde Spantech het opspangereedschap van Innoflex waar het ontwerp geoptimaliseerd is voor gewichtsbesparing.

Ongelijke zijden van het werkstuk of rond of vierkant vormen geen probleem voor Innoflex.

Invloed koelsmeermiddelen op het proces

Will-Fill heeft enkele jaren geleden het debuut gemaakt tijdens het Open House bij Mazak en is er sindsdien elke keer bij. Volgens Pieter Dierickx, co-founder,hebben de grotere bedrijven de meerwaarde van het constant op peil houden van de juiste concentratie en het uitlezen van data over het koelsmeermiddel wel in de gaten. “Zij willen het hele proces onder controle hebben. Jobbers, die telkens andere producten maken, zien de toegevoegde waarde van data niet.” Om dit type bedrijven toch het voordeel te geven van een systeem dat automatisch de concentratie op peil houdt, komt Will-Fill op de Technishow met een vereenvoudigd systeem, dat minder frequent meet. Mazak had vorige week de primeur. “Met de Will-Fill Essence nemen we de schakel dat een operator zelf het bad moet bijvullen, weg.”

Will-Fill levert de systemen inmiddels in heel Europa.

Additive manufacturing de toekomst

Böhler Benelux heeft dit jaar niet alleen met de coatingactiviteiten van Eifeler meegedaan, maar presenteerde ook de additive manufacturing activiteiten in de Voest Alpine groep. Beide activiteiten zijn onderdeel van Voest Alpine High Performance Metals. “Wij denken dat additive manufacturing de toekomst is”, zegt Regina Tukaeva, sales manager Böhler Benelux. De groep beschikt in Düsseldorf over een AM Center waar voor klanten ontwikkeling wordt gedaan en stukken worden geprint. Ook eventuele warmtebehandeling wordt hier gedaan. Het concern produceert daarnaast poeders voor het Laser PowderBed Fusion proces. In de groep worden ook de materialen voor Wire Arc AM (WAAM) ontwikkeld en geproduceerd. Deze levert men onder andere aan Gefertec in Berlijn. De redenen waarom Böhler gelooft in de toekomst van additive manufacturing zijn gewichtsbesparing door topologie-optimalisatie en het verbeteren van prestaties van bijvoorbeeld gietgereedschappen doordat inwendige koelkanalen worden aangebracht.

Böhler biedt AM diensten aan vanuit Düsseldorf.

Productie monitoren

Mazak zelf demonstreerde naast de nieuwe Smooth Ai besturing, die op basis van kunstmatige intelligentie werkt, ook het monitoren van de productie in de fabriek. Via MTConnect worden essentiële data uit de machine uitgelezen.

Monitoring van de productie: Industrie 4.0 bij Mazak.

Zoller liet het voorinstellen van gereedschappen zien.

Gereedschapuitgiftesysteem en opslagkasten van Hoffmann.

Pin It on Pinterest