Made-in-Europe.nu
virtueel verspanen

Virtueel trainen voor BBL-leerlingen in Covid-19 tijdperk

Om de huidige BBL-leerlingen huiswerk aan te bieden nu de scholen gesloten zijn vanwege de Covid-19 pandemie, zouden werkgevers gebruik kunnen maken van e-learning, De 3D virtuele CNC-machines zijn daar een prima hulpmiddel voor, vindt Peter Schuurbiers van CNC Instructie Buro. Moeten bedrijven méér hun medewerkers virtueel trainen? 


Hij wijst erop dat er naast alle maatregelen om zo goed en veilig mogelijk door te kunnen werken in het MKB metaal, de BBL-leerlingen niet vergeten mogen worden. Misschien kunnen zij hun opleiding dit jaar niet afronden. “Met e-learning en begeleiding is extra ervaring op te doen, die later van pas komt in het bedrijf en het leerproces versnelt”, zegt Peter Schuurbiers.

Fanuc CNC simulator

Sommige onderwijsinstellingen, zoals ROC Graafschap College in Doetinchem, gebruiken in het reguliere onderwijs al de Fanuc CNC Simulator Pro software, omdat daarmee veel meer leerlingen gelijktijdig kunnen programmeren dan wanneer ze dit aan een CNC-machine moeten doen. De BBL-leerlingen kunnen met deze virtuele machine leren werken met zowel een CNC frees- als draaimachine, inclusief werkstuk, opspanningen, gereedschappen en materialen. Ze kunnen zelf gemaakte ISO-programma’s simuleren en zelfstandig fouten in het programma opsporen. Leerlingen kunnen hiermee in hun vrije tijd aan de slag. Werkgevers, zo suggereert Peter Schuurbiers, zouden de BBL-leerlingen opdrachten kunnen meegeven, die later gecontroleerd worden.

Zelf de opleidingsvraag ontdekken

Peter Schuurbiers vindt dat bedrijven de e-learning mogelijkheden, zoals virtueel trainen, ook kunnen gebruiken om hun medewerkers verder te trainen. CNC Instructie Buro heeft daarom een brochure Praktijk Scholingsadvies samengesteld. Hiermee kan men zelf een opleidingsvraag samenstellen door middel van de onderwerpen uit vijf basis instructiemodules. Deze zijn bedoeld voor personeel met CNC machine ervaring en later BBL-leerlingen die er klaar voor zijn. Met de daarbij bijgevoegde checklists zijn de gewenste onderwerpen aan te vinken.
De brochure kan gratis aangevraagd worden bij CNC Instructie Buro.

Pin It on Pinterest