WBA

De Werkzeugbau Akademie (WBA) in Aken start voor het eerst vier onderzoeksprojecten van bedrijven die zich hebben aangesloten bij de WBA-community. Daaronder projecten van Okuma en DMG Mori. Okuma wil weten wat een betere keuze is: compleet op een machine bewerken of op twee? Een DMG Mori onderzoekt het automatiseren van het repareren van matrijzen, stempels en andere industriële gereedschappen.


Een en ander is besloten tijdens de – virtuele – voorjaarsmeeting van de WBA. Normaal gesproken ontmoet de stempel- en matrijzencommunity die Fraunhofer IPT en het WZL in Aken opbouwen, elkaar halfjaarlijks fysiek. De uitbraak van het Coronavirus heeft de voorjaarsbijeenkomst verschoven naar een online overleg, wat eigenlijk direct duidelijk maakt hoe belangrijk digitalisering en software ook voor de maakindustrie zijn geworden.  

Belang van software neemt verder toe 

Softwareontwikkeling voor de stempel- en matrijzenmakers is dan ook een zelfstandig thema binnen de WBA geworden. Het accent ligt op de ontwikkeling van maatwerk apps voor de productiebedrijven, de integratie van al bestaande apps en de combinatie met hard- en softwareomgeving. In het verlengde hiervan ligt ook een van de tien lopende projecten binnen de WBA, namelijk de ontwikkeling van data-gestuurde businessmodellen voor de gereedschappenindustrie. Een ander project dat aansluit op de digitalisering is het praktische gebruik van data om de prestaties te verbeteren. En derde project is het nauwkeurig voorspellen van gereedschapslijtage bij het CNC frezen, om zowel de gereedschapskosten te reduceren als de precisie te verbeteren. In totaal lopen er binnen het praktijkgericht onderzoek tien projecten. 

Vier bedrijfsonderzoeken 

De komende tijd worden daar vier nieuwe projecten aan toegevoegd. Bijzonder hieraan is dat ze worden uitgevoerd bij een van de deelnemende bedrijven, met ondersteuning van de onderzoekers uit Aken. Okuma wil een conceptvergelijking maken: bewerkingen op een of twee machines uitvoeren? Wat zijn de voor- en nadelen van elk concept? Additive manufacturing kan op interesse vanuit de industrie rekenen, want twee bedrijfsonderzoeken richten zich hier op. DMG Mori gaat samen met de WBA onderzoek doen naar het automatiseren van het herstellen van gereedschappen, zoals matrijzen en stempels. Yizumi, een Chinese fabrikant van onder andere spuitgietmachines, gaat met de WBA In-Mold Additive Manufacturing onderzoeken. Picum start een project rond mobiele bewerkingen van vormen en gereedschappen.  

Pin It on Pinterest