Hyundai Wia brengt als eerste model uit een nieuwe lijn CNC-draaimachines de SE2200LSY op de markt. Het gaat hier om een draaimachine inclusief Y-as (+/- 55 mm) en subspil. Deze kan de werkstukken overnemen zodat de onderdelen compleet bewerkt worden in één opspanning. Het nieuwe topmodel bevat standaard al veel Industrie 4.0 technologie in de Fanuc Smart Plus besturing.


“De nieuwe machine, die op termijn de E-serie en de L160 serie gaat vervangen, brengt CNC draaien naar het next level; in alles positioneert deze machine zich op een hoger niveau”, zegt Colin Jennings, Area Sales Manager bij Dymato over de volledig nieuwe SE-lijn van Hyundai-Wia. Deze zal uiteindelijk 19 verschillende modellen omvatten, uiteenlopend van 2-assig CNC-draaien tot en met compleet bewerken.

Topmodel voor compleet bewerken eerste CNC-draaimachine uit de nieuwe SE-lijn

Het topmodel uit de nieuwe SE-lijn CNC draaimachines van Hyundai Wia.

Méér dynamiek

De Zuid-Koreaanse machinebouwer heeft een heel nieuw bed voor de SE2200Y ontwikkeld. De hoogte hiervan is lager dan de voorgaande modellijn, de footprint is breder om meer stabiliteit in het bed te brengen. Dankzij de wigconstructie kunnen X- en Y-as op hetzelfde moment gebruikt worden. Hyundai Wia past in alle assen lineaire rollengeleidingen toe, zowel voor meer stijfheid alsook om hogere versnellingen toe te laten en zo de niet-productieve neventijden te verkorten. De korte indexeertijd van 0,15 seconden waarborgt korte neventijden bij wisseling van de positie van de turret.

Lagere onderhoudskosten

De standaard riemaandrijving is vervangen door een zogenaamde ribstar riem. De kleine ribben op de aandrijfriem reduceren het geluid en vibraties. Omdat de riemaandrijving over meerdere vlakken loopt, vermindert eveneens het risico op slippen van de aandrijving. In de lagering van de hoofdspindel zitten drie rijen lagers. Tot slot is de centrale smeerunit vervangen door zogenaamde PLC gestuurde smering. Colin Jennings: “Hiermee wordt precies op het juiste moment een kleine hoeveelheid vet vrijgegeven, exact de hoeveelheid die nodig is. Hierdoor voorkom je dat smeermiddel lekt naar het koelsmeermiddel. Vergeleken met centrale oliesmering liggen de onderhoudskosten 60% lager.”

Topmodel met Y-as

De nieuwe Hyundai Wia SE2200 lijn zal op termijn 19 machines omvatten. In de standaard SE-reeks kan men kiezen tussen een  150 mm, 200 mm en 255 mm klauwplaat; in de machines met een Y-as zijn 150 mm en 200 mm klauwplaten leverbaar. Het eerste model dat Dymato in Nederland introduceert, is het topmodel. Om vanuit dit geavanceerd machineconcept de stap naar manarme productie te verkleinen, levert Hyundai Wia de SE2200LSY eventueel inclusief stafaanvoer en automatisch afvoer van de producten als ze klaar zijn, ofwel via een transportband of een grijperarm. Robotbelading is eveneens mogelijk, net als de inzet van een gantryloader. “Omdat de meeste bedrijven met stafmateriaal van maximaal rond 65 werken, is de opvangbak voor de machine vaak wel een afdoende oplossing”, aldus Colin Jennings van Dymato. “Bij grotere diameters kunnen we met een cobot een goede oplossing bieden voor onbemande productie.” De maximale doorlaat van de nieuwe CNC-machines bedraagt 81 mm, de kleinste 51 mm.

Fanuc Smart Plus of iTrol besturing

Hyundai Wia levert de eerste modellen uit de nieuwe lijn met de Fanuc Smart Plus besturing. “Ook op dit vlak implementeert Hyundai Wia meteen de nieuwste technologieën”, legt Colin Jennings uit. “Veel softwaremogelijkheden, zoals machinebewaking, monitoren van de temperatuur en actief corrigeren voor eventuele temperatuurstijgingen en geavanceerde cycli voor kortere bewerkingstijen of juist hogere oppervlaktekwaliteiten, zijn standaard in de smart plus besturing.” Dat geldt ook voor de Fanuc Smart Guide i, een dialoogprogrammering waarmee men heel snel werkstukken kan programmeren. Onderdeel van de Fanuc Smart Plus besturing is eveneens een planner voor het plannen van verschillende orders die eventueel ’s nachts onbemand worden afgewerkt. Later dit jaar biedt Hyundai Wia ook de eigen iTrol besturing op basis van de Siemensbesturing aan voor de SE-lijn. Deze zal nog meer apps bevatten om de machine in te passen in de Industrie 4.0 strategie van de onderneming.

2 gedachten over “Hyundai Wia positioneert nieuwe SE-lijn als next level CNC-draaimachines

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest