Made-in-Europe.nu

België geeft industrie toegang tot early warning systeem voor hackers

Belgische maakbedrijven krijgen waarschijnlijk dit najaar toegang tot het early warning systeem voor hackers, dat nu worden opengesteld voor consumenten. Dat is bekend gemaakt tijdens de presentatie van de resultaten van een groot onderzoek naar cybersecurity in de Belgische industrie. Deze cijfers zijn verontrustend.


Het was Miguel De Bruycker, directeur Centrum voor Cybersecurity in België die het nieuws bekend maakte in Kortrijk waar technologiefederatie Agoria in samenwerking met Howest, UGent en kenniscentrum Sirris een onderzoek naar cyberveiligheid presenteerde.

Slechts 10% bedrijven optimaal voorbereid

Hoewel de helft van de deelnemende bedrijven vreest voor een hackaanval binnen aan jaar, is slechts 10 procent van de bedrijven optimaal beschermd en voorbereid. 77% test de beveiliging van operationele technologie nooit; 48% zegt niet over de interne kennis te beschikken als ze met hackers te maken krijgen. “De problematiek zal niet zomaar geklaard zijn”, zegt onderzoeker Kurt Callewaert van Howest in Kortrijk. Een van de initiatieven is het bundelen vanalle informatie die de proeftuin cybersecurity opdoet en deze aanbieden aan de kleinere en middelgrote ondernemingen uit de industrie.

Bedrijven vroegtijdig waarschuwen

Miguel De Bruycker van de federale overheidsdienst Centrum voor Cybersecurity kon daar nog een nieuw initiatief aan toevoegen. De Belgische overheid gaat het early warning systeem dat voor de bevolking al bestaat, opentrekken voor de industrie. Een speciale app, die enkel verbonden hoeft te worden met het wifi netwerk van de onderneming, kan in zeer korte tijd waarschuwen voor kwetsbaarheden, zoals een website van de onderneming die gehacked is of e-mailadressen die gebruikt worden voor pishing berichten. “En als we de middelen krijgen, komt er dit najaar safe on web for business”, aldus De Bruycker. Bedrijven kunnen dan 24/7 geïnformeerd worden over kwetsbaarheden in hun digitale infrastructuur.

Op het darkweb koop je toegang tot bedrijfssystemen vanaf 5 dollar per bedrijf

28.000 kwaadaardige links per dag onderschept

Om aan te geven hoe hard dit nodig is, gaf De Bruycker het voorbeeld vanuit de consumentensfeer. “Vorige week onderschepten we op één dag 28.000 berichten met kwaadaardige links die we direct konden blokkeren.” Hij wees er ook op dat op het darkweb momenteel systemen voor kwaadaardige hackcampagnes worden aangeboden vanaf 5 dollar per bedrijf. “Voor vijf tot vijftig dollar per bedrijf verkopen ze de toegang tot de bedrijven. De realiteit is dat de criminelen goed georganiseerd zijn. Dus zullen wij dat ook moeten zijn.”

In Solutions Magazine juni kun je meer lezen over het Belgische onderzoek naar cyber security.

Pin It on Pinterest