NTS Norma Drachten

NTS gaat bij NTS Norma in Drachten een fabriek van de toekomst bouwen. Hier gaat het bedrijf ultra precieze onderdelen produceren. De vraag hiernaar is momenteel hoog. En dat houdt nog wel aan, verwacht Klaas Geschiere, algemeen directeur van NTS Norma. Hij zegt dit in een blogpost op de website van NTS Norma.


De productiecapaciteit van de huidige NTS Norma vestiging in het Friese Drachten zit helemaal vol. Ondertussen blijft de vraag naar ultra precieze onderdelen in onder andere de halfgeleiderindustrie, medische technologie, optica en life sciences en analytische systemen toenemen. ”De toegenomen vraag komt onder meer door een tekort aan chips,” licht CEO van NTS, Tjarko Bouman, toe. “De afgelopen jaren bemerkten we een enorme groei en onze verwachting is dat die vraag, als gevolg van ontwikkelingen zoals IoT, 5G en autonoom rijden, in de toekomst blijft groeien.”

Klaas Geschiere en Tjarko Bouman bij een artist impression van de nieuwbouw in Drachten.

Complexiteit flirt met grenzen maakbaarheid

Dat is echter niet de enige reden waarom er een nieuwe fabriek komt. Men merkt steeds vaker dat de complexiteit van de onderdelen, door de miniaturisatie, zo ver toeneemt dat de maakbaarheidsgrenzen in zicht komen. “Daarvoor komen klanten bij ons uit. Daarbij is het voor klanten een absolute pré dat NTS heel veel disciplines onder één dak heeft. Wij hoeven daardoor minimaal uit te besteden”, vervolgt Tjarko Bouman. “Ultra precies, ultra klein en ultra clean. Daar draait het om bij NTS Norma in Drachten,” vat Klaas Geschiere samen waar de vakmensen van NTS Norma in Drachten goed in zijn. “Wanneer high-tech OEM klanten onderdelen en bijbehorende processen niet stabiel krijgen, weten ze ons te vinden. Door de verschillende competenties onder één dak, zijn wij één van de weinige bedrijven in de wereld die een nauwkeurigheid en reinheid van (minder dan) één duizendste millimeter met diverse complexe materialen kan garanderen.”

De juiste combinatie, inclusief gebouw

Dat lukt door de juiste combinatie van vakmanschap, de mix van jarenlange ervaring en jonge mensen met frisse ideeën én de juiste machines. Op dit niveau onderdelen maken, stelt echter ook bepaalde eisen aan het bedrijfspand. Als je op micronniveau werkt dan tellen alle factoren, inclusief zijn zaken als vloerstabiliteit, optimale luchtkwaliteit, routing, goed ingerichte reinigingsstraten en de juiste machines op de juiste plaats essentieel. Door nieuw te bouwen kan men het pand optimaal inrichten. Daarnaast biedt dit de ruimte voor vergaande digitalisering en de implementatie van advanced manufacturing technieken.

De nieuwbouw komt op een zichtlocatie aan de A-7 in Drachten. Het plan zit momenteel in de ontwerpfase.

Pin It on Pinterest