Made-in-Europe.nu
Fotograaf: MichielTon.com

ASML CEO schetst uitdagingen maakindustrie: samenwerken aan innovatie en war on talent

Samenwerking aan innovatie in de keten en de war on talent. Dat zijn twee punten die ASML CEO Peter Wennink benadrukt heeft bij de opening van de TechniShow 2022 en ESEF Maakindustrie.  Opmerkingen die overigens niet gespeend zijn van een zeker eigen belang. Peter Wennink kondigde aan dat ASML de komende jaren de capaciteit wil verdubbelen. Nu al besteedt het bedrijf jaarlijks voor € 4 miljard in Nederland uit. De topman van het hightech bedrijf nam vervolgens ruim de tijd om de beurzen te bezoeken.


Met Peter Wennink hebben de twee beurzen voor de maakindustrie precies de goede persoon gestrikt voor de opening. ASML is niet alleen – indirect – de grootste klant van de Nederlandse maakindustrie; de chipmachinefabrikant zet ook de toon als het gaat om innovatie en internationale samenwerking. En dat laatste is relevant, aldus de CEO van ASML.

ASML gaat capaciteit verdubbelen en koopt nu al voor € 4 miljard in Nederland in

Peter Wennink, CEO van ASML (foto Michiel Ton)

Samenwerken aan innovatie

Wennink gaf aan dat het versnellen van innovatie de volle aandacht van de sector moet hebben. Door toenemende systeemintegratie, waarbij machines onderdeel zijn van een groter complex systeem, is samenwerking in de keten bij innovatie van groot belang. Innovatie betreft niet alleen de machines zelf, maar ook service en onderhoud. Een samenwerkend, internationaal kennisnetwerk is de basis om relevant te blijven voor afnemers. Wennink gaf bij de opening ook aan dat innovatie niet zonder risico is en dat de overheid in dat risico zou moeten delen. De sector kan die hulp goed gebruiken. Immers: de maakindustrie is in Nederland inmiddels goed voor 18% van de economie en vergelijkbaar met de chemie en voedingsindustrie.

Lees hier het artikel in Solutions Magazine over waarom ASML Additive Manufacturing technologie nodig heeft

War on talent

De sector kampt echter met de uitstroom van vakmensen die niet wordt opgevangen door de instroom (zie ook de Benchmark Verspanen 2022). Werven en behoud van talent is een uitdaging, aldus Wennink. De sector moet hierbij niet alleen naar de overheid kijken, maar ook zelf de schouders onder opleiden zetten. Internationaliseren van opleidingen en investeren in een leven lang leren zijn daarom cruciaal om genoeg talent te hebben en behouden. ASML verwacht bijvoorbeeld de komende jaren de capaciteit te kunnen verdubbelen, waardoor ook de toeleveranciers die slag zullen moeten maken, en meer medewerkers nodig zullen zijn. Van de jaarlijkse inkoop van ASML, goed voor circa 10 miljard euro, vindt jaarlijks 80% binnen Europa plaats, waarvan de helft in Nederland.

Automatisering en digitalisering

Om verder te kunnen groeien, ontkomt de maakindustrie niet aan automatisering en digitalisering. Dat was de boodschap van André Gaalman (voorzitter FPT VIMAG) en Theo Henrar, voorzitter FME. De krapte op de arbeidsmarkt en niet aflatende behoefte aan efficiency dwingen de maakindustrie hiertoe. Digitalisering reikt dan verder dan machines maar gaat ook om integratie van processen.

In Solutions Magazine staat een uitgebreid interview met André Gaalman over de ontwikkelingen in de maakindustrie

TechniShow en ESEF Maakindustrie vinden nog tot en met vrijdag 2 september plaats in de Koninklijke Jaarbeurs in Utrecht.

2 comments

Pin It on Pinterest