Made-in-Europe.nu

Makino demonstreert Athena spraakbediening op CNC-machines

Makino presenteert op de komende EMO spraakbesturing op de CNC-machines. De Japanse fabrikant demonstreert de mogelijkheden van Athena, een bijzonder concept voor de bediening van CNC-machines dat verleden jaar op de IMTS in Chicago in première is gegaan. Destijds was Makino al een van de machinebouwers die het live demonstreerden en enthousiast reageerden.

Athena is een volledig nieuwe vorm van M2M-communicatie, ontwikkeld voor de CNC-machines. Het systeem is ontworpen om elk type CNC-machine te bedienen met je stem. Maar ook informatie over de bewerkingen, de status van een order, aanwezigheid vn gereedschap of onderhoudstaken kunnen opgevraagd worden. Net zoals de smartphones tegenwoordig gesproken commando’s en vragen beantwoorden.

Nadruk EMO-deelname ligt op digitalisering van de productie

Voorspellend onderhoud met MHmx

De deelname van Makino aan de EMO 2019 sluit naadloos aan op het hoofdthema van de beurs, digitale productietechnieken. Makino demonstreert niet alleen Athena, een andere noviteit is Makino’s Machine Health Maximizer (MHmax). Deze tool brengt het Internet of Things (IoT0 naar de productievloer. Met extra sensoren op de machine wordt de toestand voortdurend bewaakt, met als einddoel om onverwachte stilstand te voorkomen. Deze web gebaseerde toepassing controleert de status van de spindel en de ATC-arm, regelt de koelvloeistoftemperatuur en de hydraulische druk, meet de prestaties en toont alle resultaten op een gebruiksvriendelijke manier op het Pro.6 scherm of op een andere PC in het netwerk.

Qua hardware presenteert Makino het nieuwe PZ1, een FMS systeem.

Augmented Reality uitgebreid naar meer machines

Vorig jaar is Makino al gestart samen te werken met Oculavis, de start-up uit Aken die Augmented Reality toepassingen voor de industrie ontwikkelt. Support engineers van de machinebouwer kunnen live meekijken met de klant, die met een speciale AR-bril naar de machine kijkt. Op deze manier kan de machinebouwer sneller ondersteuning bieden bij het oplossen van eventuele storingen of andere problemen. Voor het eerst in Europa zullen augmented reality (AR) modellen voor Makino’s D200Z, DA300, a51nx, IQ500 en a500Z machines te zien zijn.

Eigen automatisering van Makino

Het is niet alleen digitalisering dat de klok slaat bij Makino. Een van de highlights op de stand wordt het nieuwe flexibel productiecentrum PZ1. Dit FMS-systeem is gebouwd op basis van een Makino a51nx en een A500z bewerkingscentrum. Makino levert hiermee een complete automatiseringsoplossing. Een andere vorm van automatisering is de lineaire robot van Erowa, die zorgt voor de handling van zowel elektroden als onderdelen tussen de Makino’s bewerkingscentra D200Z en F5 en de erodeermachine EDAF3. In deze volautomatische cel worden EV connectoren voor de automobielindustrie geproduceerd. Om de automatiseringsmogelijkheden verder te verbreden, laat Makino ook de nieuwe i-assist robot zien. Deze is geschikt voor transport tussen meerdere machines en magazijnen of andere locaties en functioneert volledig autonoom, zowel voor transport van tooling als van producten of materialen.

De nieuwe i-assist is een mobiele robot die onder andere gereedschappen uit de ene machine kan halen en in de andere laden.

De EMO 2019 vindt van 16 tot en met 21 september plaats in Hannover. Gratis toegangskaarten kun je via deze link aanvragen.

Pin It on Pinterest