Made-in-Europe.nu

EMO 2019: vijf opmerkelijke quotes

De EMO 2019 is achter de rug. Er zal nog veel over geschreven worden. Vijf quotes vinden wij opvallend, of zijn veelzeggend, of schetsen de huidige marktomstandigheden voor de machinebouwers.


Masahiko Mori en Christian Thönes (DMG Mori): nieuw tijdperk

Masahiko Mori (rechts) met links Christian Thönes, CEO van de Duitse tak)

Masahiko Mori: “Wereldwijd staan er 200.000 gereedschapmachines; een vijfde daarvan is ouder dan 20 jaar. Ook voor het milieu en de carbon footprint zijn die oude machines niet goed. Verander dat in een nieuwe 5-assige machine met automatisering. Elke tien jaar zien we in deze industrie een technologieverandering. Automatisering en additive manufacturing zijn de trend voor het komend decennium.”

Christian Thönes: “Machines blijven onze core business, maar het verbeterpotentieel van de machine volstaat niet meer. Beslissend wordt het potentieel van de hele procesketen. Daarom is het ecosysteem voor de productie zo belangrijk”


Philip Oris (SLM Solutions) over AM versus verspaning

Philip Oris (SLM Solutions)

“Additive Manufacturing is iets anders dan in een productieproces gecertificeerde onderdelen maken. Ik denk niet dat AM iets gaat vervangen, het is een aanvullende technologie. Additive Manufacturing gaat niet de productie van series van 50.000 tot 100.000 stuks overnemen. Het identificeren van de juiste onderdelen is moeilijk. Maar stel dat je voor een prototype van een smeeddeel vier maanden moet wachten, wat de realiteit is. Dan moet je naar AM kijken.”


Heinz-Jürgen Prokop (VDW) over het belang van umati

VDW-voorzitter Prokop (links)

Umati lost de belofte van Industrie 4.0 in, doordat we sneller data kunnen gaan uitwisselen. Als machinebouwers dit niet ondersteunen, zullen andere partijen dit doen. En dan lopen we het gevaar dat machinefabrikanten alleen nog op hardware geselecteerd worden. Dan worden ze uitwisselbaar. Dat mag niet gebeuren en daarom hebben we umati ontwikkeld. Data moeten vrij kunnen overgaan van de ene machine naar de andere software. Samenwerking was daarom nodig.”


Takashi Yamazaki (Mazak): laser wordt groeimarkt

“Wij zien de laser als een erg belangrijke tool. We gaan komende jaren méér laserbewerkingen zien. Hybridemachines zullen we meer en meer gaan ontwikkelen. Daarnaast blijven we ook investeren in nieuwe technologie, zoals Kunstmatige Intelligentie die we nu naar de CNC-machine brengen.”


Jimmy Chu (Fair Friend Group): 48% Duitse industrie automobiel gerelateerd

Jimmy Chu, oprichter en eigenaar FFG

“Elke machinebouwer die in de automobielindustrie zit, zoekt naar markten die dit kunnen vervangen. Maar in Duitsland is 48% van de industrie automobiel gerelateerd. Dus hier gaat dat niet. Bovendien zoekt iedereen naar vervanging, dus de concurrentie in die andere sectoren neemt toe. Onzekerheid wegnemen is het belangrijkste dat nu moet gebeuren.”


FOTO: FFG toonde de mogelijkheden van Augmented Reality en de digital twin bij de planning van nieuwe productiemiddelen, zoals een geautomatiseerde cel.

1 comment

Pin It on Pinterest