scsn

Deze week gaat het Smart Connected Supplier Network (SCSN) live. Dat maakten de partijen achter het initiatief om datauitwisseling in de supply chains te vergemakkelijken bekend tijdens het druk bezochte MBD Solutions Event. Binnenkort wordt ook de stichting opgericht die de standaard gaat bewaken, doorontwikkelen en breder promoten, ook internationaal.


In een van de Smart Industry Fieldlabs hebben verschillende partijen afgelopen jaren gewerkt aan een gestandaardiseerde oplossing om informatie digitaal door de toeleverketens te versturen. Zeker nu het aantal bedrijven met een internetplatform sterk groeit, wordt de behoefte hieraan groter, zo schetste Mike de Roode van TNO op het MBD Solutions Event. ” Als je twintig verschillende portals moet gebruiken, wordt het tricky.”

Open systeem

Precies dat probleem wil men met het Smart Connected Supplier Network voorkomen. De oplossing die live gaat verschilt wezenlijk van een aantal initiatieven in het buitenland, zoals de beveiligde industriële cloud waar het Fraunhofer in Duitsland aan werkt. Er komt namelijk geen centrale dataopslag in de cloud. Veel bedrijven hebben daar moeite mee omdat ze dan vrezen hun data in verkeerde handen vallen. “De communicatie verloopt daarom altijd van de ene partij rechtstreeks naar de andere, alleen via het netwerk van SCSN”, aldus De Roode. De zogenaamde service providers verbinden de bedrijven in de supply chain met het SCSN-netwerk en vertalen de data naar de SCSN-taal, die door de tegenpartij gelezen kan worden. In deze fase van het project gaat het met name om orderinformatie. Matthijs Punter van TNO zei bij het Mikrocentrum te verwachten dat er service providers komen die ook het uitwisselen van 3D files mogelijk gaan maken, iets dat nu nog niet wordt aangeboden.

Smart Connected Supplier Network
Adriaan van Kalkeren ging met het panel in op vragen uit de zaal tijdens het MBD Solutions Event.

MCB en Tata Steel gaan live

MCB en Tata Steel zijn voor een aantal materialen voor de plaatwerkindustrie al live gegaan. Ook Trivest en Suplacon doen hieraan mee. In de praktijk betekent het dat voor bestellingen die via het Suplacon portal Plaatwerk 365 worden geplaatst, het ERP-systeem direct in het ordersysteem van de groothandel materiaalorders plaatst. MCB wisselt via het SCSN netwerk weer informatie uit met TataSteel. Elke partij blijft zijn eigen ERP-systeem gebruiken en zijn eigen internetplatform. De SCSN-standaard zorgt dat deze systemen elkaars taal begrijpen. “De kans op fouten neemt door deze digitale informatie-uitwisseling af en de effciëncy neemt toe”, aldus Adriaan van Kalkeren, e-commercemanager bij MCB. Alle informatie die bij de order hoort, inclusief de factuur, worden door het systeem digitaal naar de partijen gestuurd.

Meer functionaliteiten en partijen

Dinsdag 3 december is er op Brainport Industries Campus een live demo van het systeem. Begin 2020 wordt de onafhankelijke stichting SCSN opgericht, die de standaarden en afspraken met partijen gaat beheren. In 2020 komen er nog meer functionaliteiten en wil men het aantal partners verder uitbreiden. Er wordt ook al met andere sectoren gesproken. Ook de internationale uitrol staat op de agenda.

2 gedachten over “Smart connected supplier network gaat live

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest