umati

Bezoekers aan de Metav Digital kunnen deze week virtueel zien hoe de umati interface ingezet wordt om data uit CNC-machines te ontsluiten en er zinvolle informatie van te maken. Naast een eigen virtuele stand, kunnen bezoekers via hun smartphone live de machines volgen die bij een aantal exposanten in de fabriek staan.


“De systeemintegratie van machines in de productieomgeving is een van de belangrijkste actuele trends in de productie – trefwoord Industrie 4.0. Het doel hiervan is uit de verkregen gegevens meerwaarde voor de klant te creëren om hun productie verder te optimaliseren”, zegt Günter Pumberger, Product Manager Digitalization bij Emco in het Oostenrijkse Hallein. Emco is een van de machinebouwers op Metav Digital die laten zien hoe ze de nieuwe umati interface integreren in hun CNC-machines.

Versnelde uitrol van MES-achtige toepassingen

Emco ondersteunt de ontwikkeling en invoering van een open industriestandaard voor een eenvoudige integratie van machines bij de klant. Günter Pumberger verwacht dat de interface ertoe zal bijdragen dat MES en andere softwareoplossingen versneld toegepast gaan worden. De integratie is immers gemakkelijker en kost minder tijd als machinebouwers de nieuwe open OPC UA standaard toepassen.

Open standaard noozakelijk

Zo’n open standaard is hard nodig, meent Jürgen Kläser, Senior Manager FA / IT van Okuma Europe. “Connectiviteit en een onbeperkte stroom van gegevens worden steeds belangrijker. umati helpt bij het afdwingen van de enige universele datainterface voor bewerkingsmachines.” De op OPC UA-communicatiestandaard gebaseerde interface garandeert een eenvoudige en veilige datatransmissie, zowel lokaal als naar cloudplatforms.” Hiermee wordt voorkomen dat telkens klantspecifieke aanpassingen nodig zijn. Umati zorgt ervoor dat de koppeling plug and play wordt, ongeacht het type machine en besturing.

Presentaties in Metav websessions

De virtuele beursstanden zijn deze week via het umati dashboard (https://umati.app) gekoppeld aan de echte machines bij de deelnemende exposanten. Bezoekers kunnen ze live volgen. Op de virtuele umati beursstand zijn de experts van de VDW werkgroep beschikbaar voor tekst en uitleg. Vrijdag zijn er tijdens de websessions meerdere presentaties over de nieuwe interface. Naast enkele presentaties vanuit de umati werkgroep, onder andere door United Grinding, presenteert Deutsche Telekom IoT hoe je in de machineomgeving met data waarde kunt creëren.

Machinebouwer Vollmer is al vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe interface. Ook Vollmer demonstreert de interface tijdens de virtuele beurs.

De Metav Digital duurt nog tot en met vrijdag 26 maart en kan gratis bezocht worden. Websessions, het kennisevent, is ook elke dag. Vrijdag staan de presentaties in het teken van umati.

Pin It on Pinterest