Mastercam

Sandvik neemt het bedrijf achter Mastercam over. Dit is de tweede CAM-ontwikkelaar in korte tijd die door Sandvik is gekocht. Begin juli werd al Cambrio overgenomen, de ontwikkelaar van onder meer GibbsCAM. De twee CAM-ontwikkelaars worden ondergebracht in het onderdeel Sandvik Manufacturing and Machining Solutions.

Sandvik is al enkele jaren bezig de positie in de metaalindustrie te versterken en zet in op Industrie 4.0 oplossingen. De invulling van de ambities lijken deze zomer in een stroomversnelling te raken.

Gibbscam en Cimatron ingelijfd

In juli werd Cambrio overgenomen. Dat is het bedrijf achter bekende softwarepakketten zoals GibbsCAM (CAM), Cimatron (voor matrijzen en stempels) en Sigmanest (voor de plaatverwerkende industrie). Met de overname van Cambrio verwerft Sandvik een belangrijke positie in de CAM-markt, zo werd enkele weken geleden gezegd als toelichting op deze acquisitie. Het gaat er om klanten te helpen hun productiviteit in de hele workflow te verhogen. Het Amerikaanse Cambrio telt 375 medewerkers en haalde vorige jaar een omzet van $68 miljoen. Eind verleden jaar heeft 3D Systems, de vroegere eigenaar, het bedrijf verkocht aan een investeringsfonds dat het nu dus alweer doorverkoopt aan Sandvik.

Foto: Mastercam

Mastercam hoeksteen van CAM-portfolio

Sandvik Manufacturing and Machining Solutions doet nu opnieuw een overname in de CAM-industrie. Dit keer gaat het om CNC Software, de ontwikkelaar van Mastercam. Het eveneens Amerikaanse bedrijf telt 220 medewerkers en haalde vorig jaar een omzet van $60 miljoen. Mathias Johansson, President van de Design & Planning Automation Division in Sandvik Manufacturing Solutions, kent aan Mastercam een kernpositie toe. “Mastercam wordt de hoeksteen in de CAM-portfolio van Sandvik en zal de productiviteit van de bewerking verder verbeteren door onze knowhow op het gebied van bewerking te combineren met hun CAM-expertise. Daarmee verbeteren we de kwaliteit en verminderen onze klanten de verspilling. Wij zullen met name gegevens vastleggen en gebruiken voor een efficiënte gereedschapsselectie en het optimaliseren van de gereedschapsbanen.” Met deze overnames meegeteld, is Sandvik marktleider in de CAM-wereld afgemeten aan het aantal installaties.

Highspeed meten automatiseren

Het Zweedse concern heeft van de zomer nog een interessante overname gedaan: DWFritz Automation. Ook hier gaat het om een Amerikaanse bedrijf, met vestigingen in onder andere Frankrijk en China. DWFritz Automation ontwerpt, bouwt en ondersteunt engineer-to-order high speed, contactloze metrologieoplossingen, vaak geautomatiseerd. Wereldwijd zijn er meer dan 2000 van deze systemen operationeel.

Hogere autonome groei

Het resultaat van  alle overnames is dat de Sandvik Manufacturing Solutions divisie de financiële doelen verhoogt. Tegen 2025 zal de omzet niet op de eerder geplande 4 miljard Zweedse kronen uitkomen, maar op 6 miljard. De EBITDA van de divisie moet dan 20% zijn. Stefan Widing, President en CEO van Sandvik van Sandvik Manufacturing Solutions, verwacht dat het nieuwe platform een gezonde basis vormt voor een verdere groei nu de klanten in de maakindustrie meer en meer digitaliseren en machines en processen onderling verbonden worden.

Sandvik Manufacturing and Machining Solutions bestaat uit twee divisies: Sandvik Machining Solutions (met daarin de gereedschapproducenten zoals Sandvik Coromant. Seco, Walter en Dormer Pramet) en Sandvik Manufacturing Solutions. Hier zijn onder andere de activiteiten op het vlak van additive manufacturing en de design en planning en automatisering ondergebracht.  

Mastercam
Mastercam Optirough is een tijdbesparende ruwfreesstrategie (foto Mastercam)

3 gedachten over “Sandvik neemt na GibbsCAM nu ook Mastercam over

Reacties zijn gesloten.

Pin It on Pinterest